Hollandse Nieuwe?

Vanaf vandaag weer te koop: de Hollandse Nieuwe, al wordt de haring al lang niet meer gevangen door Nederlandse schepen. De Nederlandse ondernemingen die de Hollandse Nieuwe verhandelen, worden sinds decennia bevoorraad door Deense, Noorse en Schotse vissers. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is dinsdagmiddag geveild op de Scheveningse visafslag. Op de foto twee dames in klederdracht die haring uit dit vaatje proeven. Peter Koelewijn, haringexpert en voorzitter van het keuringspanel, omschrijft de nieuwe haring als ‘buitengewoon, de beste kwaliteit sinds jaren’. Hij prijst vooral het vetpercentage, dat nu al schommelt tussen de 21 en 23 procent. De smaak is volgens de keurmeester daardoor ‘zilt en romig, echt topharing’. Koelewijn schrijft die goede kwaliteit toe aan de vele zonlichturen in het voorjaar, waardoor veel plankton voorhanden is en de vissen ook veel roeipootkreeftjes kunnen eten. Het eerste vaatje nieuwe haring bracht dinsdagmiddag een bedrag van 90.000 euro op. De koper is het moederbedrijf van PLUS-supermarkten. Traditioneel gaat de opbrengst van het eerste vaatje naar een goed doel, dit jaar de stichting Het Vergeten Kind. Volgens het Visbureau, de organisator van de veiling, zet deze stichting zich in om kinderen in opvanglocaties een zo normaal mogelijke jeugd te geven. < Nederland
Vanaf vandaag weer te koop: de Hollandse Nieuwe, al wordt de haring al lang niet meer gevangen door Nederlandse schepen. De Nederlandse ondernemingen die de Hollandse Nieuwe verhandelen, worden sinds decennia bevoorraad door Deense, Noorse en Schotse vissers. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is dinsdagmiddag geveild op de Scheveningse visafslag. Op de foto twee dames in klederdracht die haring uit dit vaatje proeven. Peter Koelewijn, haringexpert en voorzitter van het keuringspanel, omschrijft de nieuwe haring als ‘buitengewoon, de beste kwaliteit sinds jaren’. Hij prijst vooral het vetpercentage, dat nu al schommelt tussen de 21 en 23 procent. De smaak is volgens de keurmeester daardoor ‘zilt en romig, echt topharing’. Koelewijn schrijft die goede kwaliteit toe aan de vele zonlichturen in het voorjaar, waardoor veel plankton voorhanden is en de vissen ook veel roeipootkreeftjes kunnen eten. Het eerste vaatje nieuwe haring bracht dinsdagmiddag een bedrag van 90.000 euro op. De koper is het moederbedrijf van PLUS-supermarkten. Traditioneel gaat de opbrengst van het eerste vaatje naar een goed doel, dit jaar de stichting Het Vergeten Kind. Volgens het Visbureau, de organisator van de veiling, zet deze stichting zich in om kinderen in opvanglocaties een zo normaal mogelijke jeugd te geven. < | beeld anp / Jerry Lampen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Dit is 100% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief