Het is nu al veel droger dan vorig jaar - en de zomer moet nog beginnen

<p><span>De IJssel bij de Prins Bernhardsluis in 2018. De sluisdeuren waren gesloten omdat deze dreigden te begeven door de lage waterstand in de IJssel.</span></p> Nederland

De IJssel bij de Prins Bernhardsluis in 2018. De sluisdeuren waren gesloten omdat deze dreigden te begeven door de lage waterstand in de IJssel.

| beeld anp / Sem van der Wal
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Na de droge zomer van 2018 is het grondwaterpeil in Nederland nog altijd te laag. Boeren, natuurbeheerders en waterschappen moeten de handen nú ineenslaan voor nog beter waterbeheer, waarschuwt hoogleraar klimaatverandering Pier Vellinga. ‘De schade zal anders alleen maar toenemen.’

Amsterdam

Dat het grondwaterpeil nog altijd niet bijgetrokken is, blijkt uit nieuwe cijfers die Rijkswaterstaat donderdag publiceerde in de landelijke Droogtemonitor. Vooral in het zuiden en oosten van Nederland, waar de hoge zandgronden liggen, is sprake van te lage waterstanden. Die worden nauwlettend in de gaten gehouden. De grond is daar nog steeds erg droog – en de zomer moet nog beginnen.

De Unie van Waterschappen meet nu al een neerslagtekort van 56,9 mm, terwijl dit in dezelfde periode vorig jaar 20,6 mm was.

‘Er moet flink wat regen vallen wil je dit tekort zomaar opheffen’, meldt …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?