GroenLinks, Denk en lokalen winnen

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet brengt in Amsterdam zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij haalde er twee zetels. Nederland
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet brengt in Amsterdam zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zijn partij haalde er twee zetels. | beeld anp / Remko de Waal
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Bij de gemeenteraadsverkiezingen deden de lokale partijen het woensdag opnieuw goed. Met overmacht zijn zij in veel gemeenteraden de grootste fractie. Bijna een op de drie stemmers bracht een stem uit op een lokale partij.

Den Haag

In Den Haag is de lokale partij van Richard de Mos verrassend de grootste met negen zetels. In Tilburg is de partij van Hans Smolders de grootste met tien zetels.

Een doorbraak van de PVV is uitgebleven. De partij van Geert Wilders haalde in enkele steden wel enkele zetels. In Almere en Den Haag, waar de PVV al in de raad zat, kreeg de PVV fors verlies te incasseren. Denk als nieuwkomer deed het in de grote steden opvallend goed. Die partij is vooral een tegenhanger van de PVV. Denk kreeg in Rotterdam en Utrecht meer zetels dan de PVV.

verlies voor SP

Vooral in Rotterdam is fel campag …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?