Goed eten scheelt een miljard

DEN HAAG - In de gezondheidszorg kan jaarlijks 300 miljoen tot 1 miljard euro worden bespaard wanneer artsen en verplegend personeel beter opletten of de patiënt wel voldoende en gezond eet. In slechts een kwart van de gevallen wordt ondervoeding tijdig ontdekt. Daardoor duurt het herstel van de zieke extra lang.
Zorgverzekeraar Ohra start samen met voedingsconcern Nutricia in twee ziekenhuizen in de Randstad een proefproject om ondervoeding eerder te signaleren en tegen te gaan. Uit landelijk onderzoek bleek vorig jaar dat in het ziekenhuis 25 tot 40 procent van de patiënten ondervoed is. In het verpleeghuis is dat 20 tot 25 procent en in de thuiszorg 15 tot 25 procent. De twee ziekenhuizen die meedoen aan de proef, gaan direct na opname van een patiënt controleren op gewichtsverlies en schakelen een diëtist in wanneer gedacht wordt aan ondervoeding. Indien nodig wordt de gewone maaltijd aangevuld …
Dit is 28% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?