F5 crasht bij Leeuwarden

Een straaljager van een Zwitsers stuntteam kwam donderdag vlak naast een kassencomplex bij Bitgum terecht. De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen en kwam op de kassen terecht. Nederland
Een straaljager van een Zwitsers stuntteam kwam donderdag vlak naast een kassencomplex bij Bitgum terecht. De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen en kwam op de kassen terecht. | beeld anp / Stefan Postema
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De crash van een Zwitserse F-5­-straaljager is donderdagmiddag bij de vliegbasis Leeuwarden veroorzaakt door een botsing met een ander toestel. De piloot van het neergestorte vliegtuig gebruikte zijn schietstoel en raakte lichtgewond.

Leeuwarden

De Northrop F-5-straaljager kwam terecht in een vijver bij het Friese dorp Bitgum (Beetgum). De piloot belandde in een kas en raakte door glas en de val gewond aan een enkel. Het andere toestel kon heelhuids landen, na veiligheidschecks tijdens de vlucht.

Volgens de berichten van veiligheidsautoriteiten zou het toestel in volle vlucht een ander vliegtuig geraakt hebben, een zogenoemde ‘mid-air collision’.

Beide bij de botsing betrokken vliegtuigen maakten deel uit van de Patrouille Suisse, het demonstratieteam van de Zwitserse luchtmacht.

Er was aanvankelijk verwarring o …
Dit is 24% van het artikel.

Wil je doorlezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Elke dag een nieuwsbrief

Elke dag het ND