Luister naar

Essen lijden massaal aan schimmelziekte

Nieuws
Utrecht maakt zich ernstig zorgen over de 24.000 essen die in de stad staan. De bomen zijn aangetast door de essentaksterfte, een schimmelinfectie waartegen nog geen behandeling bestaat.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 15 oktober 2016 om 03:00
Essen lijden massaal aan schimmelziekte
Essen lijden massaal aan schimmelziekte wageningen university and research en terra nostra

Het probleem speelt in heel Europa. Zo’n 90 procent van alle essen lijdt eraan. Ze verliezen blad, takken en sterven vervolgens grotendeels en soms helemaal af. ‘Gemeenten hebben er veel werk aan. Want gemeenten willen voorkomen dat mensen of auto’s geraakt worden door vallende takken’, vertelt Jelle Hiemstra, onderzoeker bomen en stedelijk groen bij Wageningen University and Research. ‘Bij de bosbeheerders speelt nog een ander punt. De kwaliteit van het hout van aangetaste essen gaat achteruit waardoor het zijn waarde verliest.’

geen behandeling

De essentaksterfte is inmiddels tien tot vijftien jaar een probleem in Nederland. De schimmel die de ziekte veroorzaakt, komt van nature niet in Nederland voor, terwijl de es een oer-Hollandse boom is. Hoe de schimmel in Europa is gekomen, is niet bekend. Hiemstra: ‘Hij komt in elk geval uit Azië. Daar groeien andere essensoorten, die er nauwelijks last van hebben.’

Via Azië is de schimmel naar Oost-Europa gekomen en is vervolgens opgerukt in heel Europa.

Er is geen behandeling tegen de schimmelinfectie en de ziekte verspreidt zich gemakkelijk. ‘De schimmels vormen vruchtlichamen – paddenstoeltjes – die sporen produceren op de bladstelen van afgevallen bladeren. Hun sporen kunnen hele einden door de lucht zweven. Als de sporen op het blad van de boom komen, groeien ze het blad in.’ Daar vormen ze een schimmelkolonie die door de bladsteel in de twijg komt, vervolgens in de tak en daarna in de stam.

De meeste Nederlandse essen zijn vatbaar voor deze schimmel. Hiemstra verwacht dat 1 procent van de bomen resistent is. Die krijgen de ziekte niet. Zo’n 10 procent wordt beperkt ziek. De rest van de bomen heeft zwaar te lijden van taksterfte. Gemeenten moeten de dode takken uit de essen halen als die gevaar opleveren. Opruimen van het afgevallen blad in de herfst helpt om de verspreiding te beperken.

‘Wij krijgen veel vraag uit de gemeenten om hun essenbestand te beoordelen’, bevestigt Henry Kuppen, directeur van boomonderzoekersbureau Terra Nostra. Hij spreekt namens de vakgroep boomspecialisten van de vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). ‘Veel essen groeien nu waar eerst iepen stonden.’ Jaren geleden kregen die last van de iepenziekte, ook een boomschimmel. ‘Om te voorkomen dat in de toekomst weer een hele boomsoort aangetast wordt door een ziekte, moeten we diverse soorten door elkaar heen gaan planten.’

proefveld

Wageningen werkt aan onderzoek naar de essentaksterfte. Hiemstra: ‘We doen al twee jaar mee aan een Europees project. Daarvoor is in samenwerking met Noordplant boomkwekerijen een collectie opgebouwd van veertig essensoorten en -rassen. Inmiddels groeien er ongeveer duizend bomen in een proefveld. Over een jaar zijn ze groot genoeg om ze kunstmatig te besmetten. Het doel is om te achterhalen welke soorten en rassen bestand zijn tegen deze ziekte en dus in de toekomst nog gebruikt kunnen worden. Daarnaast kan met de resistente bomen dan verder gekweekt worden.

In Nederland staan duizenden essen. Ze gedijen van nature goed langs rivieren en in bossen op rijke grond. Gemeenten gebruiken de boom graag als straatboom in woonwijken omdat hij er mooi uitziet en een slanke rechte stam heeft. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’