Enorme berg met oxykalkslik blijft maar liggen bij Wijk aan Zee

De berg restafval ligt pal aan een weg die van het dorp naar de kust loopt. Nederland
De berg restafval ligt pal aan een weg die van het dorp naar de kust loopt. | beeld Raymond Rutting
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De provincie Noord-Holland heeft jarenlang toegestaan dat Tata Steel zonder vergunning een opslag met restafval uit de staalfabriek heeft aangehouden. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het is de tweede keer in korte tijd dat aan het licht komt dat de provincie in gebreke blijft bij het toezicht op het IJmuidense bedrijf. Eerder had de provincie niet in de gaten dat er geruime tijd illegaal restproducten werden verwerkt.

Amsterdam

De enorme berg met restafval, het zogenoemde oxykalkslik, ligt pal aan een weg die van het dorp Wijk aan Zee naar de kust loopt. De bewoners van Wijk aan Zee maken zich er zorgen over. Zij vrezen schade voor het milieu en gezondheidsrisico’s voor de bevolking. De berg bevat 1,2 miljoen ton afval: resten zware metalen en kalk. De opslag is ontstaan in de periode 1975 tot 1985. Sinds 1996 geldt er een landelijk stortverbod voor oxykalkslik.

In 2007 nam de provincie in de vergunning voor Tata op dat de berg binnen drie jaar opgeruimd moest worden of dat het bedrijf een nieuwe vergunni …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?