Eikenprocessierups is er vroeg bij dit jaar

<p><span>De haartjes van de rups kunnen zorgen voor prikkende ogen, huiduitslag, zwellingen en jeuk. Door het warme weer groeit het aantal eikenprocessierupsen snel.</span></p> Nederland

De haartjes van de rups kunnen zorgen voor prikkende ogen, huiduitslag, zwellingen en jeuk. Door het warme weer groeit het aantal eikenprocessierupsen snel.

| beeld anp / Jeroen Jumelet
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Na het noodweer van vorige week is het overlastseizoen van de eikenprocessierups dit jaar vroeg begonnen. Hevige onweersbuien en windstoten hebben op veel plaatsen gesponnen nesten vol rupsen uit de bomen gerukt.

Amsterdam

Tijdens hun val verspreiden ze meer brandharen dan gewoonlijk. Juist die haartjes veroorzaken bij mensen gezondheidsklachten, zoals jeuk en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

Ook tijdens de terugtocht van de rupsen de bomen in laat hun huid brandhaartjes los, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Sommige rupsen verlaten het nest en zoeken een nieuwe stek. Die kan zich in andere bomen dan de eik bevinden, in struiken of zelfs in muren of speeltoestellen. Het bemoeilijkt de bestrijding en vergroot voor mensen de kans op contact.

De rups kruipt elk voorjaar uit een eitje van …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?