Een nieuw verenpak

Het mannetje van de wilde eend heeft sterk gekrulde staartveren. Nederland
Het mannetje van de wilde eend heeft sterk gekrulde staartveren. | beeld Kees de Heer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Wilde eenden laten zich minder vaak zien. Ze verstoppen zich onder bomen of tussen planten. Waarom?

Wilde eenden zitten in deze tijd doorgaans urenlang op de uitkijk, op een veilig plekje waar ze niet zo snel door rovers kunnen worden verrast. De ruiperiode is aangebroken: ze verruilen hun oude veren voor nieuwe. Daardoor kunnen ze amper vliegen en lopen ze een grotere kans door roofdieren te worden gepakt.

Overigens ruien niet alle eenden tegelijk. De eerste dieren beginnen al in juli te verkleuren, maar hun ruiperiode loopt door tot diep in september. Bij de vrouwtjes zie je daar bar weinig van. De mannetjes verliezen hun opvallende verenpak en worden bijna helemaal bruin. Ze hebben dan d …
Dit is 7% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief