Luister naar

'Dwaze' grootouders in actie voor het klimaat

Nieuws
Grootouders die zich zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering voor hun kinderen en kleinkinderen, komen voortaan twee keer per maand samen op het Plein in Den Haag, naar het voorbeeld van de dwaze moeders uit Argentinië. Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, was donderdagmiddag aanwezig bij de eerste bijeenkomst.
Petra Noordhuis Petra Noordhuis
vrijdag 2 december 2016 om 03:00
Marjan Minnesma
Marjan Minnesma anp / Bas Czerwinski

Den Haag

Hoe zien de bijeenkomsten op het Plein eruit?

‘De grootouders gaan hun bezorgdheid over de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen uitdrukken. Zij zien als geen ander hoe het klimaat nu al aan het veranderen is. Het idee is vooral om er te gaan staan. Een aantal grootouders heeft opgeschreven hoe het regeerakkoord er wat hen betreft uit moet zien. Deze tekst gaan ze binnenkort aanbieden aan Kamerleden.’

Wie zijn de grootouders?

‘Het is begonnen met grootouders die met mij meeliepen naar de klimaattop in Parijs. Er wandelden mensen van allerlei leeftijden mee, ook ouderen die aangaven dat ze bezorgd waren over de gevolgen van klimaatverandering voor hun kinderen en kleinkinderen. Ze wilden nog meer doen, maar wisten niet zo goed wat. Daarom zijn wij hen gaan ondersteunen met het organiseren van activiteiten. Zo is er al een fietstocht van Den Haag naar het aardbevingsgebied in Groningen geweest. En er wordt alweer een nieuwe fietstocht voorbereid. Grootouders die aan de wandeltocht naar Parijs of fietstocht naar Groningen meededen, zijn weer andere grootouders gaan meevragen. Inmiddels hebben ook bekende grootouders zich aangesloten, van links tot rechts, zoals Jan Terlouw, Ruud Lubbers, Ed Nijpels, Herman Wijffels en Joos Ockels, de weduwe van Wubbo Ockels.’

Hoelang gaan de grootouders het volhouden om twee keer per maand op het Plein samen te komen?

‘Dat is aan de grootouders. Ze gaan in elk geval door tot de Tweede Kamerverkiezingen, en mogelijk langer. Het hangt ook van de respons van de politieke partijen af.’

De verkiezingsprogramma’s zijn al geschreven, hebben deze acties nog wel zin?

‘Een regeerakkoord is weer heel iets anders dan de verkiezingsprogramma’s, is mijn ervaring. Hoe het regeerakkoord eruit komt te zien, is ook afhankelijk van de druk uit de samenleving. Als de twee miljoen ouderen in Nederland zeggen dat het anders moet, dan heeft dat effect.’

De emotionele toespraak van Jan Terlouw woensdagavond bij De Wereld Draait Door, waarin hij opriep de klimaatverandering tegen te gaan, maakte indruk op velen. Hoe kan dat?

‘In De Wereld Draait Door doen ze eigenlijk nooit iets aan dit onderwerp en ik denk dat mensen die ernaar kijken niet gauw naar een klimaatlezing of -discussie gaan. Ik denk dat mensen onder de indruk waren van de manier waarop hij het probleem verwoordde, rustig, uit zijn hoofd en zonder gehakkel. Hij heeft een bèta-achtergrond en ziet hoe hard het achteruitgaat met het klimaat en het milieu en dat het nu nog mogelijk is er wat aan te doen. Je kon merken dat hij echt ongerust is. Hij kreeg tranen in zijn ogen toen hij achterom keek naar de jongeren in het publiek. Ik vond dat herkenbaar, ik heb zelf vaak hetzelfde gevoel.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.