Luister naar

Den Haag, vesting voor één dag

Nieuws
DEN HAAG - Ministers uit meer dan zeventig landen, met in hun kielzog honderden delegatieleden en zeshonderd journalisten. De internationale conferentie over Afghanistan in Den Haag stelt de residentie voor een mega-operatie. ,,Het wordt schrapen.''
Jan Salden
dinsdag 31 maart 2009 om 10:50

Harry Groen is wel wat gewend, maar zoveel uniformen bij elkaar had de burgemeester van Noordwijk nog nooit gezien. Hij heeft het over oktober 2007, een paar dagen voor de aftrap van de NAVO-top in de kustplaats, toen hij samen met de politie, de marechaussee en Defensie de veiligheidsmaatregelen besprak. ,,Een paar uur lang werd mijn tolerantiegrens op de proef gesteld'', herinnert Groen zich. ,,Ze vuurden het ene na het andere scenario op me af. 'Wat als er een vrachtwagen waarin mogelijk explosieven zijn verstopt het beveiligde gebied binnenrijdt?' 'Meteen neutraliseren', was mijn antwoord. 'Interesseert me niet hoe'.''

Noordwijk was tijdens de conferentie van 34 ministers van Defensie over Afghanistan een paar dagen hermetisch afgesloten. Het gebied rond conferentieoord Huis ter Duin werd tot militair terrein verklaard. Voor de kust lag een mijnenveger om verdachte objecten vanaf zee te detecteren. Die top was een slag kleiner dan de internationale conferentie over Afghanistan die morgen in Den Haag wordt gehouden. Daar komen ministers uit ruim zeventig landen bijeen om de toekomst van Afghanistan te bespreken.

Te groot

Aanvankelijk was Noordwijk ook dit keer eerste kandidaat, zegt Groen. Een dag nadat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in Brussel het verzoek van zijn Amerikaanse ambtsgenoot had gekregen de top te organiseren, stonden diens ambtenaren al bij Groen op de stoep. Al gauw werd duidelijk dat de conferentie net een maatje te groot was voor Noordwijk. Groen: ,,De delegaties hadden we nog kunnen onderbrengen. Maar voor zeshonderd journalisten ontbrak ons simpelweg de ruimte.''

De organisatie van de vier miljoen euro kostende Afghanistan-conferentie is een 'megaoperatie', zegt terrorisme-expert Edwin Bakker van Instituut Clingendael. ,,Reken maar dat er nu dag en nacht wordt doorgewerkt.'' Vooral de Algemene- en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst maken overuren. Zo wordt van elke delegatie een risicoanalyse gemaakt en worden radicaalislamitische websites nauwlettend in de gaten gehouden. Daarnaast wordt het personeel gescreend van het World Forum Convention Center en van de hotels waar de ministers verblijven.

In Noordwijk werden ook de omwonenden van Huis ter Duin aan een AIVD-check onderworpen, zegt Groen. ,,Ze gingen op zoek naar verdachte verhuisbewegingen: zijn er mensen die zich een paar weken of maanden voor de top in Noordwijk hebben gevestigd?'' Een dag voor de conferentie werd Huis ter Duin helemaal leeg opgeleverd. ,,Vervolgens ging er een bomb squad doorheen', aldus Groen. ,,Dat zocht in alle hoeken en gaten naar explosieven.''

Het vervoer van de ministers en hun gevolg wordt waarschijnlijk de grootste beproeving, denkt Bakker. Hij betwijfelt of de Nederlandse politie voldoende gepantserde limousines heeft. Hetzelfde geldt voor de observatiecapaciteit: zijn er voldoende agenten om de aanvoerroutes in de gaten te houden? ,,Het wordt echt schrapen'', zegt Bakker. ,,Alle korpsen zullen bijstand moeten verlenen.'' Het plaatst het ministerie van Buitenlandse Zaken meteen voor dilemma's, zegt Bakker. ,,Moet de minister van Estland ook politiebegeleiding krijgen? Vanuit ceremonieel oogpunt misschien wel, maar vanuit beveiligingsoogpunt niet. Daar ontstaat vast en zeker gedoe over.''

Dempend

Met de dreiging valt het bij deze top mee, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Concrete aanwijzingen voor aanslagen zijn er niet. Daarbij speelt mee dat de conferentie geen militair karakter heeft en het geen samenzijn is van alleen westerse landen. De aanwezigheid van landen als Iran en Pakistan kan 'dempend' werken, zeggen bronnen rond inlichtingendiensten.

Toch wordt het zekere voor het onzekere genomen. Het korps Haaglanden krijgt ondersteuning van vijftienhonderd agenten uit het hele land, naast de tweeduizend dienders die het zelf levert. Bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging worden alle verloven ingetrokken. Deskundigen en honden van de Explosievenopruimingsdienst moeten aan de bak. En ook de leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI), de elite-eenheid die in actie komt bij gijzelingen en terreurdreiging, zal paraat staan. Drie delegaties, waaronder de Amerikaanse, nemen eigen beveiliging mee.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.