De nieuwe schaamte: bij elkaar blijven na een affaire

Minella van Bergeijk: ‘Het huwelijk is prachtig, maar ook een stukje lijden. Je gaat iets aan met een ander gebroken mens in een gebroken wereld.’ Nederland
Minella van Bergeijk: ‘Het huwelijk is prachtig, maar ook een stukje lijden. Je gaat iets aan met een ander gebroken mens in een gebroken wereld.’ | beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Vroeger ging je scheiden als je ongelukkig was, nu als je met een ander gelukkiger kunt worden. Het jaar 2014 telde 35.409 scheidingen. Een record sinds 2001. Wat is het geheim van een huwelijk dat stand houdt?

Het aantal scheidingen in Nederland is in een paar decennia sterk toegenomen. Wat is de invloed daarvan op de levens van mensen en op de Nederlandse samenleving? Vandaag: aandacht voor elkaar.

Zeist

Minella van Bergeijk, landelijk coördinator van Marriage Course Nederland, vergelijkt in haar boek Ik wil je helemaal, een stabiel huwelijk met een goede pizza. De juiste ingrediënten moeten goed gedoseerd zijn. Bij een pizza gaat het om de bodem, de saus en de topping. Bij een relatie om toewijding, passie en emotionele intimiteit.

U geeft cursussen aan stellen die net of langere tijd bij elkaar zijn en hebt de relatieboeken Ik wil je helemaal en Kussengevecht geschreven. Is voorbereiding belangrijk?

‘Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht is gebleken dat mensen die d …
Dit is 6% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?