De ecokathedraal van Le Roy in Mildam komt nooit af

<p>De op 24 juli overleden stichtingsvoorzitter Rinse van der Schoot bij De Hemelpoort, de entree van de ecokathedraal, die onlangs is voltooid.</p> Nederland

De op 24 juli overleden stichtingsvoorzitter Rinse van der Schoot bij De Hemelpoort, de entree van de ecokathedraal, die onlangs is voltooid.

| beeld Theo Haerkens
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In Mildam, een dorp bij Heerenveen, wordt nog elke dinsdag gewerkt aan de ecokathedraal van Louis G. Le Roy. De voormalig tekenleraar en kunstenaar die in 2012 overleed, wilde natuur en cultuur verenigen en elkaar eeuwigdurend laten beïnvloeden. Een groenstrook in Heerenveen is in 2005 voor honderd jaar gevrijwaard voor ingrepen door de autoriteiten. Le Roy had het liefst gezien dat één procent van onze totale ruimte hiervoor was gereserveerd.

Mildam

De ecokathedraal in Mildam oogt als een verlaten bouwplaats waar de aannemer lang geleden vergeten is de laatste stenen op te ruimen. Het is er vooral groen, de merels zingen uit volle borst en ook andere vogels laten zich niet onbetuigd. Een vrijwilliger laadt bij de slagboom aan het begin van het terrein bakstenen in een kruiwagen, verderop zijn twee man bezig met het afzagen van een zware tak van een dode boom. Ondanks het bordje ‘betreden op eigen risico’ proberen de mannen de kans op ongelukken voor bezoekers te beperken.

Geestelijk vader van de ecokathedraal is Louis G. Le Roy, …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?