De afribol gaat erin als koek

Afribollen in de maak bij de Rotterdamse familie Gwanmesia. Achteraan Barbara, vooraan haar moeder, links haar zoon Beng. Nederland
Afribollen in de maak bij de Rotterdamse familie Gwanmesia. Achteraan Barbara, vooraan haar moeder, links haar zoon Beng. | beeld Marcel van den Bergh
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De jaarwisseling is in aantocht en Nederland is massaal aan de afribollen. Deze Afrikaanse variant op de oer-Hollandse oliebol vindt zijn weg naar steeds meer consumenten. Lekker, én voor een goed doel.

Rotterdam

Met een minuscuul plonsje glijdt het deeg van Barbara Gwanmesia’s handen in het sissende frituurvet. De geur die in de keuken opstijgt is als die van ouderwetse oliebollen, maar de deegballen die zich in het vet vormen, zijn kleiner en kruidiger. Je proeft het verschil meteen: eerst de zachte smaak van kokos, daarna volgt een venijnig staartje cayennepeper. ‘Het is geen moeilijk recept’, zegt Gwanmesia. ‘Maar het luistert nauw. Voor een lekkere bol moet alles precies kloppen.’

Wat Gwanmesia hier in de keuken van haar ouders maakt, noemt ze afribollen: oliebollen met een Afrikaanse …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?