Luister naar

Daling van aantal huwelijken zet door

Nieuws
Het aantal mensen dat trouwt, blijft maar dalen. Rond het jaar 2000 was zo’n 45 procent van de Nederlanders getrouwd, inmiddels is dat gedaald tot onder de 40 procent.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
zaterdag 23 december 2017 om 03:00
Het huwelijk wordt steeds minder gebruikelijk. Inmiddels kiezen de meeste stellen ervoor eerst te gaan samenwonen.
Het huwelijk wordt steeds minder gebruikelijk. Inmiddels kiezen de meeste stellen ervoor eerst te gaan samenwonen. anp / Jeroen van der Meyde

Den Haag

Vooral onder dertigers en veertigers wordt het huwelijk steeds minder gebruikelijk, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag publiceert. Inmiddels kiezen de meeste stellen ervoor eerst te gaan samenwonen. Een toenemend aantal stellen trouwt helemaal niet meer of besluit tot een geregistreerd ­partnerschap.

Tegelijkertijd blijft het percentage ­gescheidenen stijgen, van 5 procent in 2000 tot 8 procent in 2017. Personen tussen de 50 en 80 jaar maken een groot deel uit van de mensen die gescheiden zijn. Het aandeel een­persoonshuishoudens groeide mede daardoor van een derde in 2000 naar 38 procent vorig jaar.

Het klassieke gezin – getrouwde ouders met kinderen – verliest terrein, afgaande op het groeiend percentage baby’s van ongehuwd samenwonende ouders. Kinderen krijgen buiten het huwelijk is geen zeldzaamheid meer, stelt het CBS vast. In 2016 waren de ouders van ruim vier op de tien baby’s niet getrouwd, in 2000 gold dit nog voor een kwart.

individualisering

De gegevens over huwelijken en scheidingen maken deel uit van een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar de vraag of de individualisering zich ook na de eeuwwisseling heeft doorgezet. Het statistiekbureau legde daarvoor tal van gegevens naast elkaar, maar ziet geen kraakhelder patroon.

Sommige trends zijn te interpreteren als bewijs van toenemende individualisering. Zo daalde het deel van de bevolking dat lid is van een kerk sinds de eeuwwisseling van 60 naar 50 procent, en ook het kerkbezoek nam af: 23 procent ging begin deze eeuw maandelijks naar de kerk, nu is dat 16 procent. Als ander signaaltje van toegenomen individualisering kan worden opgevat dat ouders vaker unieke, soms zelfbedachte namen voor hun kinderen kiezen.

Maar er zijn ook trends die erop wijzen dat het met de individualisering wel meevalt. Zo is er geen afname van leden van ideële organisaties en verenigingen, doen we nog net zo veel vrijwilligerswerk als voorheen, en blijft het aantal sociale contacten dat mensen hebben stabiel. ‘Het zijn signalen dat “individualistisch” niet automatisch “ieder voor zich” betekent’, concludeert het CBS. De meeste Nederlanders hebben regelmatig contact met familie en vrienden. Bovendien groeit het aandeel dat via internet communiceert; in 2017 gebruikte 63 procent van de bevolking een sociaal netwerk als Facebook en Twitter, terwijl dat vijf jaar geleden nog 48 procent was. Internet is in korte tijd ook een belangrijk middel geworden om een partner te vinden. Van de partners die rond de jaarwisseling gingen samenwonen, had minder dan 2 procent elkaar via internet ontmoet. Inmiddels heeft 13 procent van de nieuwe samenwoners elkaar online leren kennen. En dat zijn niet alleen maar jongeren; de groei van internet op de relatiemarkt komt vooral van veertigplussers. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.