CBS: doelen hergebruik nog te vaag

In dit schema staat op een rij wat er gebeurd is met de grondstoffen die in 2014 in Nederland gebruikt werden. Er werd 549 miljard kilo grondstoffen gebruikt (biomassa, fossiele materialen, metaal en mineralen). Daarvan kwam 371 miljard kilo uit de import, 130 miljard werd in Nederland zelf gewonnen (denk aan het Groningse gas) en 48 miljard kilo werd opnieuw gebruikt. Verreweg de meeste grondstoffen worden weer verkocht aan andere landen, meestal na bewerking (van aardolie naar benzine, bijvoorbeeld). Materialen die in ons land gebruikt worden, gaan naar de energievoorziening (gas) of naar de voorraden. Het onderste stroompje is gerecycled afval. Nederland
In dit schema staat op een rij wat er gebeurd is met de grondstoffen die in 2014 in Nederland gebruikt werden. Er werd 549 miljard kilo grondstoffen gebruikt (biomassa, fossiele materialen, metaal en mineralen). Daarvan kwam 371 miljard kilo uit de import, 130 miljard werd in Nederland zelf gewonnen (denk aan het Groningse gas) en 48 miljard kilo werd opnieuw gebruikt. Verreweg de meeste grondstoffen worden weer verkocht aan andere landen, meestal na bewerking (van aardolie naar benzine, bijvoorbeeld). Materialen die in ons land gebruikt worden, gaan naar de energievoorziening (gas) of naar de voorraden. Het onderste stroompje is gerecycled afval.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het is niet te zeggen of Nederland op de goede weg is om in 2050 een volledig ‘circulaire economie’ te hebben. Ook is onduidelijk wat de overheid op dat vlak wil bereiken, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag in een rapport.

Den Haag

In een circulaire economie is het ideaal dat er geen nieuwe grondstoffen gebruikt worden – doordat producten worden hergebruikt, van duurzamer materiaal gemaakt zijn of langer meegaan. Toch komt slechts 9 procent van de in Nederland gebruikte grondstoffen uit gerecycled afval, berekent het CBS. In 2014 werd er 549 miljard kilo aan nieuwe materialen gebruikt in de economie. Daarvan was ‘slechts’ 48 miljard kilo gerecycled, terwijl Nederland juist een recordhoeveelheid afval hergebruikt (81 procent).

Recentere cijfers zijn er slechts gedeeltelijk, zegt CBS-woordvoerder Cor Pierik. ‘D …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?