Brood is al minder zout, maar zoutarm eten blijft uitdagend

Wie veel brood eet, zou dit af en toe kunnen vervangen door havermoutpap. Nederland
Wie veel brood eet, zou dit af en toe kunnen vervangen door havermoutpap. | beeld anp / Koen van Weel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Nierstichting daagt Nederlanders uit om vanaf zaterdag mee te doen aan de Zoutchallenge. We krijgen bijna allemaal te veel zout binnen en dat veroorzaakt nierschade.

Bussum

85 procent van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Gemiddeld krijgen we 9 gram zout per dag binnen. Als alle Nederlanders zouden minderen tot 6 gram per dag, voorkomt dat naar schatting in tien jaar tijd bij 150.000 mensen nierschade en bij 250 mensen nierfalen, zegt Iris Groenenberg, programmamedewerker preventie bij de Nierstichting.

De Nierstichting gaat vanaf zaterdag mensen twee weken op weg helpen met minderen via zoutchallenge.nl Daar kun je dan een boekje downloaden met zoutbewuste menu’s en tips.

Waarom eten we te zout …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?