Luister naar

Blogs en Bladen: milieuvriendelijk wassen

Nieuws
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
zaterdag 26 augustus 2017 om 03:00
Blogs en Bladen: milieuvriendelijk wassen
Blogs en Bladen: milieuvriendelijk wassen

milieuvriendelijk wassen

Wassen, hoe erg kan dat zijn voor het milieu? Zolang je een energiezuinig apparaat hebt, niet te veel wast en milieuvriendelijk wasmiddel gebruikt, kun je je beter druk maken om autorijden, vlees eten en kolencentrales, toch? Het maandblad Vrij Nederland beschrijft in het laatste nummer hoe je door te wassen bijdraagt aan de plastic soep in de oceanen en wat je daartegen kunt doen. ‘Volgens recent wetenschappelijk onderzoek komen bij elke wasbeurt miljoenen miniscule synthetische vezels vrij’, schrijft het blad. Die belanden in het riool en uiteindelijk in de zee waar ze door vissen worden opgegeten en weer op je bord belanden.

Wat kunnen we daartegen doen? Kledingfabrikanten kunnen betere en sterkere vezels gebruiken en wasmachines kunnen worden voorzien van filters. Maar ook als consument is er een aantal simpele principes die je kunt hanteren.

Wassen met een volle trommel bijvoorbeeld. Dan schuurt de kleding minder, waardoor de stof minder vezels verliest. Om dezelfde reden is ook het gebruik van wasverzachter en vloeibaar wasmiddel beter. Maar de makkelijkste tip is misschien wel: minder wassen. ‘Op je onderbroeken na hoef je echt niet al je kleding na één keer dragen in de wasmachine te gooien.’

wat te doen in geval van een aanslag?

Niet elke aanslag is te voorkomen door veiligheidsdiensten. Dat bleek vorige week weer toen Barcelona werd opgeschrikt door terreur. Weekblad Elsevier geeft tips over hoe je je kunt voorbereiden op een aanslag. Alert zijn, bijvoorbeeld. Niet met oortjes in je afzonderen van de buitenwereld, maar om je heen kijken, zodat je snel kunt reageren als er iets gebeurt.

Als je elke dag op een plek komt waar veel mensen zijn, zoals een groot station of een druk centrum, neem dan eens de tijd om te bepalen op welk punt welke uitgangen het meest dichtbij zijn. ‘Zoals je in een hotel ook even aandacht schenkt aan de route naar de brandtrap, zo moet je ook weten hoe je evacueert uit het station, de luchthaven, het festivalterrein. Beveiliging en toegangspoortjes maken de evacuatie juist vaak lastig. Calculeer dat in’, schrijft Elsevier.

Verder is het belangrijk om het hoofd koel te houden. Blijf ademhalen en om je heen kijken om te voorkomen dat je ergens over struikelt. Als je op een rustige plek komt, kijk dan op je telefoon. Bellen lukt vaak niet, maar internet werkt wel en de autoriteiten sturen vaak aanwijzingen via Twitter of Facebook. Plaats geen foto’s of filmpjes van de politie online.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’