Bloemen uit een bed van sneakers

Hergebruik van rubber en leer van volkomen afgedragen schoenen is lastig. De materialen zijn nauwelijks meer te scheiden omdat schoenen steeds vaker worden gelijmd in plaats van genaaid en gestikt. Nederland
Hergebruik van rubber en leer van volkomen afgedragen schoenen is lastig. De materialen zijn nauwelijks meer te scheiden omdat schoenen steeds vaker worden gelijmd in plaats van genaaid en gestikt. | beeld ap / Andrew Welsh-Huggins en oat-schoenen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De schoen is een wegwerpproduct geworden. Jammer van alle lijm die bij de productie wordt gebruikt. Belastend voor het milieu. Waar blijft de composteerbare schoen?

Amsterdam

Kijk in je kast en zie hoeveel schoenen erin staan. Thuis zien we schoenen met een stompe neus die hopeloos uit de mode zijn; behoorlijk afgedragen sneakers en fraaie lage instappers, ooit in de aanbieding gekocht – helaas net iets te klein – en een keur aan sportschoenen. Wat moeten we ermee?

Eerst de nog bruikbare schoenen die we toch kwijt willen. Dat kan via schoenplaats.nl. Oude sportschoenen kunnen worden ingeleverd bij een van de twintig winkels van Run2Day; daar staat een korting op een stel nieuwe tegenover. De oude gaan naar kinderen in townships in Zuid-Afrika.

Verder …
Dit is 10% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?