Biogeitenhouder wil goed zorgen voor bokjes

De bokjes krijgen extra krachtvoer om wat vlees op de botten te kweken. Nederland
De bokjes krijgen extra krachtvoer om wat vlees op de botten te kweken. | beeld Theo Haerkens
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De biologische melkgeitenhouders bundelen de krachten om de bokjes, die een bijproduct zijn van de melkproductie, meerwaarde te geven. Ze willen de kosten beperken, de dieren langer aanhouden en het vlees in Nederland aan de man brengen. Geitenvlees is mager en mals, maar ook nogal prijzig.

Oude-Tonge

Nieuwsgierig storten de jonge geiten zich op wie zich maar in hun omgeving begeeft. Ze springen tegen je op en knabbelen aan je jas, je broek en als ze de kans krijgen aan je haren. Boerin Aafke van Tilburg–Gratama van Andel heeft er nog steeds plezier in. Samen met haar man Jan runt ze in Oude-Tonge op Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) een biologisch bedrijf met 770 melkgeiten – vooral witte Sanengeiten met lichtbruine Franse Alpines – en daarnaast ongeveer 250 jonge dieren.

De geitjes houdt het stel aan ter vervanging en verjonging van de veestapel, want na een jaar of zes geef …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?