Belgische adel was steunpilaar en splijtzwam voor koning Willem I

Guillaume Georges Francois graaf De Borchgrave d’Altena was een verklaard aanhanger van Oranje. Op de foto zijn nazaten bij het familiekasteel van Bovelingen in Belgisch Limburg. Nederland
Guillaume Georges Francois graaf De Borchgrave d’Altena was een verklaard aanhanger van Oranje. Op de foto zijn nazaten bij het familiekasteel van Bovelingen in Belgisch Limburg. | beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Willem I, koning van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830), paaide de Belgische adel. De groep die hij binnenboord haalde, bleek zowel een steunpilaar als een splijtzwam.

Den Haag

Nadat Napoleon in 1815 definitief verslagen was, werd Willem I koning van Nederland, België en Luxemburg. Hij zocht en kreeg de steun van de Belgische adel, maar daarmee groef hij tegelijk zijn eigen graf.

Dat schrijft historicus prof. dr. Els Witte in het nieuwste nummer van Virtus, een jaarboek over adelsgeschiedenis. Witte, overigens voluit Elsa barones Witte, publiceerde vijf jaar geleden een boek over het verzet van de Belgische orangisten tegen de revolutie. Ze wijdde er nog een aantal vervolgstudies aan, en vat die samen in Virtus.

Koning Willem I gaf de Belgische adel niet …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?