‘Bekostiging hoger onderwijs moet op de schop’

<p><span>Voorzitter Martin van Rijn en Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, tijdens de presentatie van het rapport van de Adviescommissie Bekostiging Hoger Onderwijs en Onderzoek.</span></p> Nederland

Voorzitter Martin van Rijn en Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, tijdens de presentatie van het rapport van de Adviescommissie Bekostiging Hoger Onderwijs en Onderzoek.

| beeld anp / Remko de Waal
De bekostiging van universiteiten en hogescholen moet volledig op de schop. Het huidige systeem zorgt voor te veel concurrentie en te weinig samenwerking. Dat stelt de commissie-Van Rijn, die in opdracht van het kabinet de bekostiging onderzocht.

Den Haag

‘De huidige bekostiging is te veel gebaseerd op aantallen studenten, deze groeiprikkel moet kleiner en de vaste onderwijsbekostiging moet groter voor meer stabiliteit. Ook is de concurrentie in het wetenschappelijk onderzoek doorgeschoten’, aldus de commissie. Geadviseerd wordt om 100 miljoen euro over te hevelen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) naar de universiteiten ‘voor meer stabiliteit in de bekostiging van onderzoek’.

De commissie stelt ook vast dat het ontbreekt aan inzicht in de kosten van onderwijs en onderzoek. ‘Zonder deze transparantie …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?