Beelden maken van smeltend ijs

<p>Kewalin Brouwers bewerkt haar sculptuur van een zeemeermin met een slijpmachine. Even later valt een van de ijsblokken van haar en haar man Niels in stukken op de grond: een miscommunicatie.</p> Nederland

Kewalin Brouwers bewerkt haar sculptuur van een zeemeermin met een slijpmachine. Even later valt een van de ijsblokken van haar en haar man Niels in stukken op de grond: een miscommunicatie.

| beeld David van Dam
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Op de boulevard van Scheveningen vond zaterdag het Nederlands Kampioenschap ‘icecarving’ plaats: het maken van grootse ijssculpturen uit losse blokken ijs. Twintig teams streden niet alleen tegen elkaar, maar ook tegen de dooi.

Scheveningen

Het geluid van ronkende kettingzagen verdringt de schallende Top 40-hits die meestal op de boulevard te horen zijn. Icecarvers gebruiken de zagen om te snijden in de ruim 125 kilo zware ijsblokken die ze hebben gekregen. Ze gaan het ijs ook met ander, minder luidruchtig gereedschap te lijf: beitels, vijlen en zelfs strijkijzers. Met droogijs en water plakken ze losse stukken ijs aan elkaar.

De opzet van het Nederlands Kampioenschap icecarving is simpel: op de boulevard zijn twintig tentjes uitgezet, één per ingeschreven koppel. Elk team krijgt vijf grote ijsblokken e …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?