Arts gaat vrijuit na euthanasie bij demente patiënt

<p><span>Oudergeneeskundige Catharina A. in de rechtbank van Den Haag waar zij zich in augustus moest verantwoorden voor de euthanasie op een diep demente patiënte.</span></p> Nederland

Oudergeneeskundige Catharina A. in de rechtbank van Den Haag waar zij zich in augustus moest verantwoorden voor de euthanasie op een diep demente patiënte.

| beeld anp / Aloys Oosterwijk
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De verpleeghuisarts die in 2016 euthanasie uitvoerde bij een diepdemente patiënt, heeft niet strafbaar gehandeld. Dat oordeelde de rechtbank Den Haag woensdag.

Den Haag

Het was de eerste rechtszaak tegen een arts over euthanasie, sinds de invoering van de euthanasiewet in 2002. Het Openbaar Ministerie (OM) had de arts twee weken geleden nog moord ten laste gelegd, omdat ze de stervenswens van de patiënte niet genoeg zou hebben geverifieerd. Maar de rechtbank vindt dat de arts het leven van de patiënte heeft beëindigd op grond van een ‘uitdrukkelijk en ernstig verlangen’ om te sterven. Daarbij heeft de arts zich gehouden aan alle zorgvuldigheidseisen die in de euthanasiewet zijn vastgelegd.

De zaak spitste zich toe op de vraag of de arts nog in ges …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?