AIVD: na vier heftige jaren van ISIS-geweld was 2018 relatief rustig

<p><span>Mensen leggen bloemen in de buurt van de Bataclan. In de Parijse concertzaal pleegden aanhangers van Islamitische Staat op vrijdag 13 november 2015 een aanslag.</span></p> Nederland

Mensen leggen bloemen in de buurt van de Bataclan. In de Parijse concertzaal pleegden aanhangers van Islamitische Staat op vrijdag 13 november 2015 een aanslag.

| beeld anp / Bart Maat
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De 112 jihadistische aanslagen die de AIVD in de laatste vijftien jaar in Westerse landen telde, veranderden van karakter. Steekwapens namen toe, op ‘makkelijke doelwitten’. Na vier heftige jaren van ISIS-geweld was 2018 ­relatief rustig.

Den Haag

In het dinsdag verschenen rapport ‘Doelwitten in beeld, Vijftien jaar ­jihadistische aanslagen in het Westen’ telt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst de laatste vijftien jaar 112 jihadistische aanslagen in Westerse landen: Europa, Australië en Noord-Amerika. Zeventig procent van de aanslagen vond plaats in vier landen: Frankrijk, de Verenigde ­Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

kalifaat

De AIVD maakt een onderscheid ­tussen de periode 2004-2013 en de laatste vijf jaar. Driekwart van de ­aanslagen zijn vanaf 2014 gepleegd door of …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?