Luister naar

Type leiderschap maakt verschil in pandemie

Nieuws
Dienende leiders zijn tijdens een pandemie hard nodig. Dat laat een studie van de Amerikaanse Ohio State University zien.
Rimme Mastebroek
zaterdag 24 oktober 2020 om 03:00 aangepast 10:52
Werknemers vertelden onder andere zich veel meer bewust te zijn geworden van hun sterfelijkheid.
Werknemers vertelden onder andere zich veel meer bewust te zijn geworden van hun sterfelijkheid. beeld istock
Goed Werk

De onderzoekers lieten werknemers in China en de Verenigde Staten meermaals vragenlijsten invullen, onder meer over hun gemoedstoestand en het functioneren van hun leidinggevenden. De resultaten laten zien dat het stressniveau onder werknemers tijdens de pandemie serieus is gestegen. Dat zorgen toenemen heeft als gevolg dat de focus op het werk afneemt. Werknemers vertelden onder andere zich veel meer bewust te zijn geworden van hun sterfelijkheid.

Tegelijk zagen de onderzoekers dat verschillende soorten leiderschap invloed hadden op zowel de zorgen als de toewijding van de werknemers. Werknemers die hun baas omschreven als een ‘servant leader’, een dienende leider, zaten over het algemeen veel beter in hun vel. ‘Dienende leiders geven om het welzijn van de werknemers en prioriteren hun persoonlijke groei en plezier in het werk. Deze leiders hebben oog voor de behoeften van anderen, ook wanneer zij emotioneel lijden’, vertelt onderzoeksleider Jasmine Hu. ‘Dienende leiders maken het makkelijker om met de stress en angst, die aan een pandemie verbonden zijn, om te gaan.’

Het onderzoek van Hu werd onlangs gepubliceerd in vakblad Journal of Applied Psychology.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Menno begeleidt mensen bij hun re-integratie: ‘Hoe minder je doet, hoe minder je aankunt’

Mensen die door ziekte hun baan zijn kwijtgeraakt aan nieuw perspectief helpen. Dat is wat Menno van der Meer (51), directeur en arbeidsdeskundige bij Step by Step Priority, het liefst doet.

Afbeelding

Nog weinig animo voor opleiding werk en zingeving

De animo voor een nieuwe masteropleiding werk en zingeving speciaal voor werkenden is tot nu toe beperkt. Een andere opleiding over hetzelfde thema is bij gebrek aan animo zelfs geheel geschrapt.

Afbeelding

Door meer thuiswerken behoefte aan ander kantoor

Na de coronapandemie werken twee keer zo veel werknemers thuis als daarvoor.