Acties tegen voedselverspilling zorgen voor moeilijkheden bij de voedselbanken
Wil van Megen, bedrijfsleider van de Albert Heijn in Nijmegen-Oost, heeft ze zelf ook in zijn winkel liggen: verse producten die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen met een kortingssticker erop. Want weggooien is zonde. Maar die succesvolle actie tegen voedselverspilling heeft een onbedoeld neveneffect: er blijft minder over voor de voedselbank.

Bij de voedselbank in Deventer gaat er naast een pizza ook een brood mee.
(beeld Marcel van den Bergh)Nijmegen
In Groningen werd deze week aan de bel getrokken: door de acties tegen voedselverspilling krijgt de plaatselijke voedselbank steeds minder overschot binnen van bederfelijke producten uit de supermarkt. Het aanbod van etenswaren als brood, groente, vlees en zuivel is met tweederde afgenomen, signaleerde Monique Beuving, voorzitter van de lokale voedselbank. Daardoor kan er minder worden meegegeven aan de zevenhonderd gezinnen die er afhankelijk van zijn.
Hoe groot dat effect is, verschilt per voedselbank. De landelijke organisatie heeft afspraken met de distributiecentra van alle grote supermarktketens om overschotten over te nemen. Ruig: ‘Dan gaat het bijvoorbeel..
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en lees dit artikel gratis
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze privacyverklaring en de algemene voorwaarden .