Sedatie wordt stilzwijgend het normale sterven. ‘De cijfers in Nederland zijn opmerkelijk hoog’

Achtergrond
Het aantal Nederlanders dat vlak voor de dood in slaap wordt gebracht door palliatieve sedatie, groeit stormachtig. Sedatie is geen euthanasie. ‘Maar elke arts weet dat er een grijs gebied is.’
Aaldert van Soest
vrijdag 16 oktober 2020 om 20:54
Het doel van sedatie is niet het leven te bekorten, maar het lijden te verlichten.
Het doel van sedatie is niet het leven te bekorten, maar het lijden te verlichten. beeld istock

Hij heeft kanker en genezing is niet meer mogelijk. Helemaal aan het einde wil hij eventueel palliatieve sedatie krijgen om het lijden draaglijk te houden. Als op een dag de pijn bijna niet te harden is, vraagt de huisarts of hij wil dat de sedatie wordt opgestart. Hij is er echter nog niet aan toe, krabbelt weer op en leeft nog vijf maanden.

Volgens de richtlijn van artsenfederatie KNMG mag palliatieve sedatie worden toegepast als de levensverwachting nog een tot twee weken is en er sprake is van ‘refractaire symptomen’. Dat laatste betekent dat andere middelen niet genoeg effect meer hebben of onaanvaardbare bijwerkingen geven. Denk aan oncontroleerbare pijn, benauwdheid of angst. Het doel van sedatie is niet het leven te bekorten, maar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.