Luister naar

Met een lunch van school eten kinderen minder suiker en meer groente

Achtergrond
Kinderen eten meer groente, volkoren en bruin brood en drinken minder suikerhoudende dranken als ze een lunch op school krijgen aangeboden. Dat is de les van het project ‘Gezonde Schoollunch’.
Jan Kas / rd
maandag 5 oktober 2020 om 03:00 aangepast 10:55
Een gezond schoolontbijt bij de viering van de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine.
Een gezond schoolontbijt bij de viering van de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine. beeld anp / Bart Maat

Lunteren

Hij wist helemaal niet dat hij groente bij de lunch ook lekker zou vinden, zegt een leerling van de christelijke basisschool De Triangel in Lunteren. ‘Eerst lustte ik geen tomaten, maar nu wel’, meldt een andere leerling. ‘Avocado bijvoorbeeld krijgt niet ieder kind thuis voorgeschoteld, maar hier aten de leerlingen het wel en ze vonden het nog heerlijk ook’, vertelt Harriët van Omme, leerkracht van De Triangel.

Zes maanden lang kregen de kinderen van de bovenbouw van De Triangel en basisscholen in Amsterdam en Vlaardingen in de middagpauzes een lunch aangeboden. Ze konden kiezen uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk.

gezonder

Dagelijks was er ook wat extra’s: soep, salade, een ei of fruit. De leerlingen die aan het project deelnamen zijn er gezonder door gaan eten, constateren onderzoekers van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Dat kon ook niet anders. Juf Van Omme: ‘Witte bolletjes met gekleurde hagelslag waren geen uitzondering in de trommeltjes die de kinderen mee naar school namen. Die keuze hadden ze nu bij het buffet niet. Ze pasten zich echter gemakkelijk aan. Iets waarvan ze dachten dat ze het niet zouden lusten, gingen ze toch uitproberen en dan bleken ze dat vaak heel lekker te vinden. Die avocado’s onder meer. Ze hebben ook veel tomaat en paprika gegeten.’

De onderzoekers vergeleken de lunch die de kinderen van De Triangel van thuis meekregen met de gezonde schoollunch. De leerlingen aten de afgelopen maanden ruim drie keer zo veel groenten.

volkoren

En ze dronken nauwelijks nog suikerhoudende dranken, die eerder nog in drie van de tien broodtrommels zaten. Volkoren of bruin brood aten veel kinderen van De Triangel al wel.

Al waren ze tevreden met de lunch van thuis, een ruime meerderheid van de deelnemende leerlingen zou de schoollunch voor altijd willen. Ook leerkrachten en ouders vinden het project geslaagd. Als een positief punt noemen ze dat kinderen nieuwe producten leren eten.

Ondanks de goede ervaringen gaat De Triangel niet door met de gezonde lunch. ‘Ouders hielpen als vrijwilligers bij de organisatie en begeleiding. Sommigen wilden dat wel blijven doen. Ze hadden er ook financieel wat voor over. Er gaan echter te veel taakuren van leerkrachten in zitten die we als onderwijsinstelling liever aan rekenen en taal besteden’, aldus Van Omme.

‘Een organisatie die het voor ons wil verzorgen als we daar het geld voor krijgen, zou een oplossing kunnen zijn. In andere landen is zo’n schoollunch heel gewoon.’

bewegen

Gezonde voeding is niet uit beeld bij de leerkrachten en de leerlingen van De Triangel. ‘In onze lessen hebben we het zeker over bewust omgaan met voeding en over gezonde traktaties, zoals we ook aandacht geven aan sport en bewegen.’ <

ministerie

De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Omdat ieder kind in Nederland naar de basisschool gaat, zou een gezonde schoollunch het voedingspatroon van kinderen in Nederland aanzienlijk kunnen verbeteren’, bepleit professor Jaap Seidell van de Vrije Universiteit. ‘1,4 miljoen kinderen leren dan gezonder eten, met voldoende groente zodat het aantal groentemomenten per dag omhoog gaat.’

etenopschool.org

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.