Luister naar

Met een lunch van school eten kinderen minder suiker en meer groente

Achtergrond
Kinderen eten meer groente, volkoren en bruin brood en drinken minder suikerhoudende dranken als ze een lunch op school krijgen aangeboden. Dat is de les van het project ‘Gezonde Schoollunch’.
Jan Kas / rd
maandag 5 oktober 2020 om 03:00 aangepast 10:55
Een gezond schoolontbijt bij de viering van de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine.
Een gezond schoolontbijt bij de viering van de jaarlijkse Dag van de Gezonde Schoolkantine. beeld anp / Bart Maat

Lunteren

Hij wist helemaal niet dat hij groente bij de lunch ook lekker zou vinden, zegt een leerling van de christelijke basisschool De Triangel in Lunteren. ‘Eerst lustte ik geen tomaten, maar nu wel’, meldt een andere leerling. ‘Avocado bijvoorbeeld krijgt niet ieder kind thuis voorgeschoteld, maar hier aten de leerlingen het wel en ze vonden het nog heerlijk ook’, vertelt Harriët van Omme, leerkracht van De Triangel.

Zes maanden lang kregen de kinderen van de bovenbouw van De Triangel en basisscholen in Amsterdam en Vlaardingen in de middagpauzes een lunch aangeboden. Ze konden kiezen uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk.

gezonder

Dagelijks was er ook wat extra’s: soep, salade, een ei of fruit. De leerlingen die aan het project deelnamen zijn er gezonder door gaan eten, constateren onderzoekers van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Dat kon ook niet anders. Juf Van Omme: ‘Witte bolletjes met gekleurde hagelslag waren geen uitzondering in de trommeltjes die de kinderen mee naar school namen. Die keuze hadden ze nu bij het buffet niet. Ze pasten zich echter gemakkelijk aan. Iets waarvan ze dachten dat ze het niet zouden lusten, gingen ze toch uitproberen en dan bleken ze dat vaak heel lekker te vinden. Die avocado’s onder meer. Ze hebben ook veel tomaat en paprika gegeten.’

De onderzoekers vergeleken de lunch die de kinderen van De Triangel van thuis meekregen met de gezonde schoollunch. De leerlingen aten de afgelopen maanden ruim drie keer zo veel groenten.

volkoren

En ze dronken nauwelijks nog suikerhoudende dranken, die eerder nog in drie van de tien broodtrommels zaten. Volkoren of bruin brood aten veel kinderen van De Triangel al wel.

Al waren ze tevreden met de lunch van thuis, een ruime meerderheid van de deelnemende leerlingen zou de schoollunch voor altijd willen. Ook leerkrachten en ouders vinden het project geslaagd. Als een positief punt noemen ze dat kinderen nieuwe producten leren eten.

Ondanks de goede ervaringen gaat De Triangel niet door met de gezonde lunch. ‘Ouders hielpen als vrijwilligers bij de organisatie en begeleiding. Sommigen wilden dat wel blijven doen. Ze hadden er ook financieel wat voor over. Er gaan echter te veel taakuren van leerkrachten in zitten die we als onderwijsinstelling liever aan rekenen en taal besteden’, aldus Van Omme.

‘Een organisatie die het voor ons wil verzorgen als we daar het geld voor krijgen, zou een oplossing kunnen zijn. In andere landen is zo’n schoollunch heel gewoon.’

bewegen

Gezonde voeding is niet uit beeld bij de leerkrachten en de leerlingen van De Triangel. ‘In onze lessen hebben we het zeker over bewust omgaan met voeding en over gezonde traktaties, zoals we ook aandacht geven aan sport en bewegen.’ <

ministerie

De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een rapport dat wordt aangeboden aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ‘Omdat ieder kind in Nederland naar de basisschool gaat, zou een gezonde schoollunch het voedingspatroon van kinderen in Nederland aanzienlijk kunnen verbeteren’, bepleit professor Jaap Seidell van de Vrije Universiteit. ‘1,4 miljoen kinderen leren dan gezonder eten, met voldoende groente zodat het aantal groentemomenten per dag omhoog gaat.’

etenopschool.org

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.