Verhalen uit de wereld van satanisch ritueel misbruik: ‘Het begon toen ik zes was en de buurman me uit bed haalde’

Achtergrond
Er moet snel meer onderzoek komen naar aanhoudende verhalen over satanisch ritueel misbruik in Nederland. De huidige aanpak faalt, vinden de Tweede Kamerfracties van SP, GroenLinks en PvdA.
Hans-Lukas Zuurman
zaterdag 3 oktober 2020 om 03:00 aangepast 16:08
Tekeningen van de cliënt van psycholoog Aline Terpstra over de gebeurtenissen in de cult.
Tekeningen van de cliënt van psycholoog Aline Terpstra over de gebeurtenissen in de cult. beeld praktijk Aline Terpstra
Maandag dienen de fracties bij het debat over uitbreiding van slachtofferrechten gezamenlijk een motie in om onderzoek in gang te zetten. SP-Kamerlid Michiel van Nispen verwacht er breed draagvlak voor. Een uitzending afgelopen zomer van het VPRO-onderzoeksprogramma Argos over satanisch ritueel misbruik van vaak jonge kinderen, opende Van Nispen de ogen, vertelt hij. Argos kreeg 140 meldingen over ritueel misbruik. Daarin wordt gesproken over het offeren van baby’s, bloed drinken, verkrachting en kinderporno. ‘Het werd duidelijk dat het geen zin heeft mensen naar de politie te verwijzen, omdat getroffenen geen aangifte durven te doen.’ Reden voor die angst is volgens meldingen bij Argos dat bij politie en Openbaar Ministerie leden van het n..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.