Luister naar

‘ANP-foto’s geven stereotiep beeld van moslima’s. Gesluierd, passief en werkend achter de kassa’

Achtergrond
Gesluierd, passief, werkend achter de kassa, lopend op de markt of in een winkel. Dat is het beeld dat van moslima's naar voren komt uit de beeldbank van het ANP. Dit stereotiepe beeld voldoet niet aan de werkelijkheid.
redactie nd
zaterdag 3 oktober 2020 om 03:00 aangepast 09:49
ANP-foto's van moslima's zijn te eenzijdig, zeggen onderzoekers.
ANP-foto's van moslima's zijn te eenzijdig, zeggen onderzoekers. beeld anp / Koen Suyk

Amersfoort

Die conclusie trekken fotograaf Cigdem Yuksel en onderzoeker Ewoud Butter. Zij doken voor hun onderzoek in de beeldbank van het ANP. Ze bestudeerden 4482 foto's, gemaakt van 1995 tot 2020. Vandaag is de presentatie, in samenwerking met moslimvrouwencollectief S.P.E.A.K.

Beeld heeft veel invloed en fotografen verbinden hun foto's vaak aan zoektermen om sneller vindbaar te zijn. Daarmee, en ook met de keuze wát ze fotograferen, spelen ze bewust of onbewust in op vooroordelen.

Yuksel zegt dat ze zich bewust is geworden van de invloed die ze als fotograaf heeft: 'De macht om een bepaald beeld neer te zetten van de mensen die je fotografeert. Al jaren valt mij op dat het beeld van de stille, slecht Nederlands sprekende gesluierde migrantenvrouw een cliché is dat altijd terugkeert in de media.'

Het onderzoek, vanaf vandaag beschikbaar, doet ook enkele aanbevelingen. Yuksel en Butter willen dat het ANP beter controleert of de beeldbank genoeg diversiteit heeft. Foto's, omschrijvingen en zoekwoorden moeten kritischer bekeken worden. En fotografen en journalisten moeten zich meer bewust zijn van de invloed die ze hebben op de beeldvorming.

Directeur Bas van Beek van ANP Foto vindt de berichtgeving over het onderzoek eenzijdig. ‘Foto’s worden bij ons gevonden door zoektermen die de fotograaf erbij zet. Maar als je zoekt op 'moslima' of 'hoofddoekje' kom ik gewoon een doorsnee beeld tegen van de werkelijkheid.’ Van Beek heeft het onderzoek niet ingezien, maar bestrijdt de conclusie dat de ANP-beeldbank een stereotiep beeld van moslima’s neerzet. Soms zijn het inderdaad caissières, zegt hij, ‘maar even vaak studerende, sportende, dansende of recreërende moslims’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.

Afbeelding

Een kerkdienst en een stille tocht: De Watersnoodramp zit in het collectieve geheugen van Oude-Tonge

Met een herdenkingsdienst in het bijzijn van prinses Beatrix is in Oude-Tonge de Watersnoodramp van 1953 herdacht. ‘We kunnen er alleen maar van leren.’ En er blijven zorgen: ‘We moeten waakzaam zijn.’