Wie zijn de christenen binnen Extinction Rebellion? ‘De overheid neemt de klimaatcrisis niet serieus’

Achtergrond
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion kwam deze week in botsing met de politie. Twee gelovige actievoerders vertellen. ‘God houdt ons leven in zijn hand, maar dat wil niet zeggen dat we alles maar aan Hem moeten overlaten.’
Petra Noordhuis
donderdag 24 september 2020 om 03:00 aangepast 09:34
Afbeelding
beeld Jeroen Jumelet

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft deze maand tijdens de ‘septemberrebellie’ op verschillende dagen honderden activisten op de been gekregen. Zij eisen een ‘burgerberaad’: een groep gelote burgers die de politiek aanbevelingen doet over beladen of complexe onderwerpen, zoals de klimaatcrisis. Afgelopen maandag blokkeerden zij een weg op de Zuidas, het financiële zakenhart van Amsterdam.

Aan de actie deden ook christenen van de groep Christian Climate Action mee. Zo zat Margriet Bos in de blokkade, met het risico op een boete. Zij heeft al een gevangenisstraf van dertig dagen boven haar hoofd hangen. Kirsten Alblas was er ook bij. Zij wil niet blijven toekijken hoe het klimaat verder opwarmt terwijl politici verzuimen er wat aan ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'