Luister naar

Online verkoop van illegale hondenrassen aangepakt: ‘Marktplaats is een van de grootste platforms voor de illegale handel’

Nieuws
Dierenbeschermingsorganisatie Dier&Recht roept bezoekers van Marktplaats.nl op illegale hondenadvertenties te melden.
Mirjam Wolff
zaterdag 29 augustus 2020 om 03:00
Een hondeneigenaar ontvangt voor haar husky een nieuw hondenpaspoort bij de dierenarts. Vanaf 1 januari 2020 moet elke hond in Nederland een Europees paspoort hebben.
Een hondeneigenaar ontvangt voor haar husky een nieuw hondenpaspoort bij de dierenarts. Vanaf 1 januari 2020 moet elke hond in Nederland een Europees paspoort hebben. beeld anp / Phil Nijhuis

Amersfoort

Ondanks een verbod op het aanbieden van illegale hondenrassen verschijnen er dagelijks nieuwe advertenties op het platform.

Het is bij wet verboden dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die schadelijk zijn voor het dier. Denk bijvoorbeeld aan afgestompte neuzen of te kleine schedels. Toch trekken hondenfokkers van onder andere de Franse bulldog, pomeriaantjes en chihuahua’s zich er weinig van aan, zegt Kelly Kessen, dierenarts van Dier&Recht.

Ze vindt dat ‘buitengewoon teleurstellend’. ‘Er is lang gestreden voor de wetten die het welzijn van honden beschermen. Toch overtreden fokkers straffeloos de wet en verkopen zij hun dieren via Marktplaats', aldus de dierenarts.
Hoewel de richtlijnen van Marktplaats in lijn zijn met de Nederlandse wet, is het lastig advertenties die daartegen ingaan, te handhaven. Dat heeft onder andere te maken met de omvang van het platform, verklaart woordvoerder Marc Immink van Marktplaats.

samenwerking

Volgens hem doet Marktplaats er alles aan om misbruik van het platform te voorkomen. ‘Omdat het over levende dieren gaat heeft deze categorie nadrukkelijk de aandacht.’ Niet elke advertentie wordt door Marktplaats direct gescreend. Daarvoor is het aanbod te groot.
Om meer grip te krijgen op de advertenties werkt Marktplaats samen met verschillende organisaties. ‘Zo concentreert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zich op de preventie, opsporing en verwijdering van advertenties of gebruikers die niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Daarnaast werkt Marktplaats samen met het International Fund for Animal Welfare om te zorgen dat zij bezoekers van de online markt zo goed mogelijk kunnen informeren over de aan- en verkoop van dieren.’ Naast samenwerkingen kunnen ook de bezoekers van Marktplaats helpen door meldingen te maken van louche advertenties.

Kessen: ‘We zien graag dat er een einde komt aan de verkoop van deze illegale hondenrassen. Marktplaats is een van de grootste platforms waar handel met dieren plaatsvindt. Als we hen meekrijgen in ons standpunt, dan kunnen we echt iets veranderen.’

steun in de rug

Om het bedrijf een handje te helpen roept de dierenbeschermingsorganisatie bezoekers van het platform op om foute advertenties te melden bij Marktplaats. De oproep van Dier&Recht tot het melden van foute advertenties beschouwt Marktplaats.nl als een steun in de rug. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'