Luister naar

In najaar weer opknapwerk op joodse begraafplaatsen

Achtergrond
Veel vrijwilligers van stichting Boete en Verzoening uit Zwolle staan te popelen om het onderhoudswerk aan Joodse begraafplaatsen weer op te pakken. Maar de geplande werkweek in juli kan helaas niet doorgaan.
Rosanne de Boer
zaterdag 27 juni 2020 om 03:00
Vrijwilligers willen graag weer aan de slag met het opknappen van de grafstenen op Joodse begraafplaatsen in Nederland.
Vrijwilligers willen graag weer aan de slag met het opknappen van de grafstenen op Joodse begraafplaatsen in Nederland. beeld stichting boete en verzoening

Zwolle

Onkruid wieden, vervaagde letters op grafstenen beschilderen, het hekwerk schoonspuiten, stenen rechtzetten. Er is vaak veel te doen op een Joodse begraafplaats. Ook al kun je daarbij makkelijk anderhalve meter afstand houden, de Joodse Gemeenschap durft het risico op verspreiding van het virus niet te nemen.

De stichting Boete en Verzoening vindt het jammer dat er juist dit jaar waarin 75 jaar bevrijding wordt herdacht geen onderhoudswerk gedaan kan worden. ‘Dat zou echt een teleurstelling zijn. Juist nu past een concrete daad tot verzoening’, vindt voorzitter Piet Luijten. ‘We willen het werk daarom in het najaar uitvoeren. We hebben daar al over overlegd. Maar voordat we een datum prikken, wachten we op meer duidelijkheid vanuit de overheid over de mogelijkheden vanaf 1 september’, aldus Luijten. Er zijn versoepelingen afgekondigd vanaf 1 juli. Als deze een goede uitwerking hebben, geeft dat de stichting ook meer duidelijkheid.

De stichting is veertig jaar geleden opgericht door Kees Sybrandi. Deze gereformeerde emeritus predikant begon in 1975 met het onderhouden van de grote Joodse begraafplaats in het Poolse Warschau. De stichting wil juist in dit herdenkingsjaar laten weten dat ze erkent dat de kerken bijgedragen hebben aan een anti-Joodse stemming in Europa. Hierdoor was er voor nazi’s minder tegenstand en kregen ze soms zelfs hulp bij het vernietigen van het Joodse volk. ‘Ons werk is nietig in dit grote vraagstuk: niet meer dan het slaan van een spijker in de brug over deze kloof', zei Sybrandi over zijn werk. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.

Afbeelding

‘Ambachtelijk werk heeft een imagoprobleem dat de overheid en de media te weinig aanpakken’

Vrouwen met een technisch, ambachtelijk beroep kom je minder vaak tegen dan mannen. Dat is jammer, vindt fotograaf Otto Kalkhoven (57). Hij zocht deze vrouwen op en legde ze vast in hun werkplaats.