Luister naar

Minder steun voor anderhalve meter afstand. RIVM: angst voor het virus is afgenomen

Nieuws
Het naleven van de coronamaatregelen valt mensen steeds lastiger. Vooral in de horeca gaat het nogal eens mis bij het houden van voldoende afstand.
redactie nd
maandag 15 juni 2020 om 21:13 aangepast 11:25
Volle terrassen op De Neude.
Volle terrassen op De Neude. beeld anp / Robin van Lonkhuijsen

Arnhem

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad (het landelijk beraad van de 25 veiligheidsregio’s), laat weten dat er dit weekend op meerdere plaatsen boetes zijn uitgedeeld en dat er enkele gelegenheden zijn gesloten. ‘Binnen in de horecagelegenheden vinden mensen het steeds moeilijker om onderling anderhalve meter afstand te bewaren en de verplichting om te zitten en niet te staan of rond te lopen, na te komen.’

Vooral in uitgaansgebieden in grote steden was het druk, stelt Bruls. ‘Met de vakantieperiode in aantocht willen we graag iedereen de gelegenheid geven om op een terrasje te zitten of een hapje te gaan eten. Maar dat moet wel op een veilige manier gebeuren en daar zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor. Zolang we nog niet van het coronavirus af zijn, is het essentieel dat we ons allemaal aan de coronamaatregelen blijven houden: vermijd drukte en houd anderhalve meter afstand.’

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) ziet dat de zorgen onder horecaondernemers toenemen. ‘We ontvangen verschillende signalen vanuit het land dat horecaondernemers hun deuren sluiten omdat het niet rendabel is of omdat zij bang zijn voor hoge boetes als gasten de coronaregels niet naleven.’ De belangenvereniging pleit voor versoepeling, omdat het draagvlak voor de restricties die naar aanleiding van het coronavirus zijn ingesteld onder zowel gasten als ondernemers zou dalen. ‘Als je kijkt naar hoe de samenleving zich beweegt, moeten we met elkaar constateren dat we buiten echt meer ruimte moeten geven aan ondernemers en verder moeten versoepelen.’

In de winkelstraten wordt het ook steeds drukker. Detailhandel Nederland, belangenbehartiger van zo’n honderdduizend winkeliers, is daarom deze week begonnen met een inventarisatie onder winkeliers over het naleven van de maatregelen en het effect van de maatregelen. De resultaten hiervan worden eind deze week verwacht, zegt een woordvoerder. ‘We kunnen daarom op dit moment geen algemene uitspraken doen, want doordat winkels behoorlijk verschillen, krijgen we ook heel verschillende signalen.’

hygiëne

Dat het draagvlak voor het houden van afstand afneemt, blijkt ook uit gedragsonderzoek van het RIVM en de GGD onder 64.000 deelnemers, dat om de drie weken wordt uitgevoerd. Nog steeds vindt ruim driekwart van de Nederlanders anderhalve meter afstand houden een goed idee, maar twee maanden geleden was dit nog bijna tien procent meer. Een belangrijke reden voor deze afname is volgens het RIVM het feit dat de angst voor het virus is afgenomen.

Het RIVM benadrukt dat het belangrijk is nu mensen weer vaker de deur uitgaan, de hygiënemaatregelen goed na te blijven leven. Deze regels, zoals handenwassen en niezen of hoesten in de elleboog, kunnen nog steeds op veel steun rekenen (86 tot 92 procent). Desondanks valt hier dus nog steeds winst te behalen, concludeert het RIVM. Thuisisolatie in geval van besmetting kan op de meeste steun rekenen: 95 procent van de Nederlanders is hiertoe bereid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.

Afbeelding

Achter de schermen bij de eindexamendocenten: 'Vorig jaar baalde ik echt even tijdens het nakijken'

Zodra leerlingen klaar zijn met hun examen, begint het zweten voor leraren. Marion Woertink, docent Nederlands: ‘Soms praat ik hardop tijdens het nakijken. Dan zeg ik: ‘Goed zo, meisje!’