Luister naar

Condoleren op afstand geeft troost aan nabestaanden

Achtergrond
Doordat er tegenwoordig slechts dertig mensen aanwezig mogen zijn bij een uitvaart zijn er minder mogelijkheden om te condoleren. PC Uitvaart en GUV Uitvaartverzorging hebben daarom een online condoleanceregister geopend. Dat blijkt in een behoefte te voorzien.
Rosanne de Boer
zaterdag 30 mei 2020 om 03:00
Bij een uitvaart kunnen slechts dertig mensen aanwezig zijn. Online condoleren kan voor nabestaanden daarom troostvol zijn.
Bij een uitvaart kunnen slechts dertig mensen aanwezig zijn. Online condoleren kan voor nabestaanden daarom troostvol zijn. beeld anp / Ramon Mangold

Amsterdam

‘Terugkijken in een online-condoleanceregister kan nabestaanden troost bieden, juist in deze heftige tijden’, aldus een woordvoerder van PC Uitvaart. ‘Met online condoleren is het mogelijk om bijzondere herinneringen over de overledene te delen.’ Zo kunnen er foto’s en muziek geplaatst worden. ‘Het register kan openbaar beschikbaar zijn, of alleen toegankelijk met een unieke code.’ Op bezoek bij nabestaanden is lang niet altijd mogelijk vanwege de coronamaatregelen die nu gelden. Ook daarin kan het online-condoleanceregister in een behoefte voorzien.

Op condoleance.nl werd in maart al een speciale pagina gemaakt voor mensen die nabestaanden van coronaslachtoffers een hart onder de riem willen steken. Hier zijn al veel steunbetuigingen op geplaatst. Er komen er dagelijks meer bij. ‘Van harte willen wij de nabestaanden condoleren met het verlies van dierbaren door het coronavirus’, schrijft een woordvoerder van Stichting Passie voor de Langstraat in Waalwijk die jaarlijks passiespelen uitvoert. ‘Het is onvoorstelbaar hoe ontzettend veel verdriet dit virus brengt.’

Nederlandse gemeenten

Er is intussen ook een burgerlijke
gemeente die een online-condoleanceregister voor coronaslachtoffers heeft. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en als voorzitter van het Veiligheidsberaad veel in het nieuws, opende begin deze week
een online-condoleanceregister voor coronaslachtoffers op nijmegen.nl/coronacondoleance. Mogelijk dat andere gemeenten dit voorbeeld gaan volgen.

In het Nijmeegse register refereert een van de gebruikers - Marloes - aan haar geloof: ‘Ik wens iedereen die een dierbare moet missen heel veel sterkte. Ik wens jullie kracht van boven en hoop dat jullie je gedragen voelen door mensen om jullie heen. Ik steek voor jullie een kaarsje aan.’ Ze citeert enkele regels uit een Taizé-lied: ‘Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft.’ In het Nijmeegse condoleanceregister zijn sinds de opening dagelijks berichten gezet. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.