Luister naar

Bouwers apps zien brood in opengaan horeca

Nieuws
Als op 1 juni de terrassen weer opengaan, zal een drankje doen er anders aan toegaan dan in pre-coronatijden. Zomaar met een groep vrienden een zonnig terras op stappen is geen optie. Apps moeten horecaondernemers en consumenten helpen.
dinsdag 26 mei 2020 om 19:57
Afbeelding
beeld anp / Remko de Waal

Amsterdam

Terrassen lijken niet aan een reserveringsregime te ontkomen. De verwachte toeloop is groot na de lange sluiting en het mooie weer. Bovendien zijn er veel minder plekken, omdat eigenaren afstandsmaatregelen in acht moeten nemen.

Zowel Terrasjeboeken.nl als Barbooking.nl richt zich op de nieuwe markt van het reserveren van terrassen en cafés. De eerste is een website, de tweede een app (binnenkort beschikbaar voor Android en iOS), maar het basisidee is hetzelfde: klanten kunnen tegen betaling reserveren bij een aangesloten horecagelegenheid.

Bij Terrasjeboeken.nl zijn op dit moment al ruim honderd cafés en terrassen aangesloten, vooral in het oosten van het land. Marcel Roorda van IT-bedrijf Doop hoopt hiermee zowel de horeca als de consument van dienst te zijn. ‘Mensen moeten niet onnodig door de stad gaan dwalen om een tafeltje te bemachtigen. Zij kunnen vooraf reserveren. De terraseigenaar krijgt daarbij inzicht in de hoeveelheid verwachte gasten.’

semi-spontaan

De consument betaalt voor elke reservering 1 euro, waarvan de helft naar de horeca gaat. Op de site is per plaats te zien welke terrassen zijn aangesloten, vervolgens kun je aangeven met hoeveel personen je wil komen. Hierna verschijnt er een beschikbaar tijdslot bij het gewenste café. Na betaling krijg je een QR-code als toegangsbewijs. Annuleren kan tot 48 uur vooraf en kost 50 cent. Van mensen die vijf keer niet komen opdagen, wordt het account geblokkeerd.

Ook bij Barbooking.nl betaalt niet de uitbater, maar de consument voor het reserveren. Dat kost hier 79 cent, het annuleren van een reservering is gratis. Nog een verschil: de app laat op basis van locatie zien welke terrassen direct een plekje hebben. ‘Dit maakt een terrasbezoek zo spontaan mogelijk’, zegt Kristian Kossen van Icecode, het bedrijf achter de app.

specifiek café

Liefhebbers van een drankje kunnen via de Barbooking-app ook een tafel bij een specifiek café boeken. Kossen denkt met meer dan driehonderd cafés te beginnen, maar mikt op minimaal eenderde van de ruim tienduizend cafés in Nederland.

Net als Terrasjeboeken houdt Kossen zich met zijn app niet bezig met de intakegesprekken, zoals bijvoorbeeld het eerder gelanceerde Checkgesprek.nl wel doet. Die gesprekken, de triage, laten ze aan de uitbater van het terras.

Kossen: ‘Als je dit soort gevoelige informatie in een centrale database gaat opslaan, begeef je je vanuit privacyoogpunt op glad ijs.’ Kossen belooft niets op te slaan en alle tijdelijke informatie alleen te gebruiken om een tafel te reserveren.

chatbot

Waits.app, een initiatief van de Amsterdamse ondernemer Roeland Landegent, voorziet wel in het verplichte intakegesprek, maar dan zonder die gegevens in een database op te slaan, zoals Checkgesprek.nl doet.

Landegent bouwde een chatbot. Die stelt mensen die willen reserveren via WhatsApp de bekende vragen over gezondheid. Hierna kan de gast ook aangeven met hoeveel personen hij een tafel wil.

Waits.app is nadrukkelijk géén reserveringsapp. Landegent: ‘Wij richten ons op horeca met snelle doorlooptijden waar mensen spontaan binnenkomen.’ Het pannenkoekenrestaurant van zijn broer diende als inspiratie. ‘Waits.app vervangt de ober die op een briefje noteert met hoeveel personen mensen een tafel willen en ze in een wachtrij zet.’ Bedrijven betalen voor gebruik van de app. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aangifte moslimorganisaties tegen Wiersma om schenden grondwet

Honderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Wiersma word beschuldigd bewust gehandeld te hebben in strijd met de grondwet.

Afbeelding

Rechter slaat pijler onder asieldeal weg. ‘Van begin af aan was duidelijk dat dit niet mocht’

De rechter steekt een stokje voor een belangrijk element uit de omstreden asieldeal. Het vertragen van de gezinshereniging blijkt in strijd met de wet. ‘Honderden gezinsleden zijn inmiddels al gedupeerd.’

Afbeelding

‘Ook mensen met een beperking moeten hun rechten kunnen afdwingen’

Twee miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke of verstandelijke beperking. Volgens het ‘VN-verdrag handicap’ moeten zij volledig toegang hebben tot rechtsbescherming. Maar vaak is dat niet zo. Wat moet er anders?

Afbeelding

Isala: geen belangenverstrengeling bij huur gebouwen

Het Zwolse ziekenhuis Isala meldt dat er geen sprake was van belangenverstrengeling bij de huur van een aantal gebouwen die deels in handen waren van cardiologen die daar werken.

Afbeelding

Frans ziekenhuis schrapt ingrepen na cyberaanval

Een ziekenhuisgroep in Versailles, in de buurt van Parijs, heeft operaties moeten afblazen en patiënten overgeplaatst nadat het afgelopen weekend werd getroffen door een cyberaanval, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid.

Afbeelding

Het WK wordt in Nederland slecht bekeken. Hoe komt dat?

Miljoenen mensen kijken naar de wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat lijkt veel, maar het is aanzienlijk minder dan bij voorgaande WK’s en EK’s. ‘En dat terwijl iedereen met deze kou voor de buis zit.’