Luister naar

Studenten richten platform op om thuis fit te blijven

Achtergrond
Studenten en docenten fysiotherapie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) hebben met gezondheidsdeskundigen uit binnen- en buitenland QuaranTrain opgezet.
Rosanne de Boer
dinsdag 19 mei 2020 om 03:00
Jaap Miessen traint in woonkamer.
Jaap Miessen traint in woonkamer. beeld QuaranTrain

Op het platform staan allerlei filmpjes met sportoefeningen die je thuis kunt doen nu de sportscholen vanwege corona dicht zijn.

‘Op de dag dat de pandemie een feit werd, konden wij op de HAN niet meer stil blijven zitten en ontstond het idee voor QuaranTrain. Wat begon als een ambitieus plan is inmiddels een heus platform’, vertelt coördinator Samantha Meijer. Zij is student fysiotherapie en sportwetenschapper. Samen met Meike Geurtsen en andere HAN-studenten zocht ze contact met studenten en docenten van diverse buitenlandse onderwijsinstellingen, waaronder de Universiteit van Nottingham, Universiteit voor Gezondheidswetenschap HESAV uit Zwitserland en de Universiteit van Malta. Eind maart was het platform QuaranTrain.org een feit. De studenten willen bezoekers stimuleren om in beweging te blijven. Op de website staan zogeheten energizers, cardio- en rek- en strekoefeningen en tips voor beweegmomenten gedurende de dag van onder andere atletiektrainer en student fysiotherapie Jaap Miessen.

Half maart gelastte de overheid dat alle sportaccommodaties gesloten werden. Vanaf 11 mei mogen deze accommodaties de trainingen buiten weer hervatten. Sporthallen, squashbanen en andere indoorsportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensportaccommodaties blijven dicht. De oefeningen die QuaranTrain aanbiedt, zijn thuis bijvoorbeeld in de woonkamer uit te voeren. De meeste instructeurs hebben hun films zelf ook opgenomen in de woonkamer en moeten oppassen dat ze bij het strekken van benen en armen de televisie niet omduwen.

stoel

Sommige sporters gebruiken ook huisraad om de oefeningen uit te voeren, zoals een stoel. Een van hen is de Britse Adam Meakins. Op de Engelstalige pagina Exercise Inspiration van QuaranTrain.org vertelt hij over zijn 30 Day Home Workout Challenge waar hij aan het begin van de lockdown mee begon. Hij neemt regelmatig filmpjes op om anderen te inspireren hetzelfde te doen. Hij benadrukt dat het belangrijk is om in deze tijd van veel thuis zitten in beweging te blijven. Zijn advies: twee trainingssessies per week.

Meijer zit ook niet graag stil. Op QuaranTrain vertelt ze dat haar enige reden om stil te zitten achter een computerscherm is om anderen te stimuleren tot bewegen. ‘We willen ook niet stil blijven staan bij de problemen van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen, maar onze verantwoordelijkheid nemen en aanbieden wat wél kan.’ Via het platform hopen de studenten, bijgestaan door hun docenten, een bijdrage te leveren aan de fysieke en daarmee ook de mentale gezondheid. Zelf staat Meijer niet voor de camera. Als coördinator denkt ze mee over de inhoud van de video’s. ‘Een mooie ontwikkeling binnen QuaranTrain is dat er een intercultureel platform ontstaat waardoor het contact tussen de gezondheidsprofessionals van de verschillende landen toeneemt.’

Meijer: ‘Nu mensen voor buiten sporten weer bij hun sportschool terecht kunnen, willen we mee veranderen. We willen blijven bijdragen aan een verantwoorde leefstijl met voldoende lichamelijke beweging. Te weinig bewegen in een tijd van thuis zitten, zorgt voor een achteruitgang in conditie en kracht.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.