Luister naar

Nederlandse pubers zijn tevreden over de relatie met hun ouders

Nieuws
Nederlandse jongeren zijn de zondagskinderen van Europa. Ze hebben een beter contact met hun ouders dan kinderen uit andere landen, en dat heeft een positief effect op hun kijk op het leven. Ze hebben minder problemen en hebben minder last van de lockdown. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek.
dinsdag 19 mei 2020 om 04:00
Archieffoto: Bevrijdingspop 2019.
Archieffoto: Bevrijdingspop 2019. beeld anp / Paul Bergen

Amsterdam

Nederlandse pubers zijn opvallend positief over de relatie met hun vader en moeder. Van de Nederlandse 15-jarigen zegt respectievelijk 81 en 90 procent makkelijk met hun vader dan wel moeder te kunnen praten over zorgen. In andere landen is dit bij leeftijdsgenoten gemiddeld een stuk lager: 65 procent (vader) en 80 procent (moeder).

Nederlandse jongeren blijken ook relatief tevreden over hun leven, hebben minder psychische klachten, pesten elkaar weinig, en problematisch gebruik van sociale media is in Nederland erg laag. Dit blijkt uit het internationale Health Behaviour in School-aged Children (HBSC)-onderzoek, dat vandaag wordt gepubliceerd.

Het onderzoek vindt plaats in 45 Europese landen en regio’s plus Canada. Elke vier jaar publiceren onderzoekers de trends en vergelijken ze het welzijn van kinderen in de verschillende landen. ‘Hoewel de data voor dit rapport in 2017 verzameld zijn, geven de resultaten ook een indicatie hoe het jongeren vergaat tijdens de coronacrisis’, zegt Gonneke Stevens van de Universiteit Utrecht en projectleider van het onderzoek. ‘We mogen verwachten dat Nederlandse jongeren goed toegerust zijn om zo lang met hun ouders thuis te zitten: nergens in Europa geven jongeren aan zo goed met hun ouders overweg te kunnen. Ook een lager percentage emotionele problemen geeft ze een goede uitgangspositie voor deze crisis.’

sociale media

Nederland behoort tot de tien landen waar jongeren naar eigen zeggen het minst intensief gebruikmaken van sociale media. Slechts twee tot vier procent van de jongeren meldt problematisch gebruik van sociale media, het laagste percentage van alle deelnemende landen. ‘Het valt me op hoe goed de Nederlandse jeugd ervan afkomt vergeleken met hun leeftijdsgenoten in andere landen’, zegt Erik Jan de Wilde van het Nederlands Jeugdinstituut, en niet betrokken bij het onderzoek. ‘Waarschijnlijk brengt de Nederlandse jeugd veel tijd door met hun ouders, doordat Nederland koploper is in het aantal parttime werkende vaders en moeders. Er is veel kritiek op deze parttimecultuur, maar het HBSC laat zien hoe goed dat uitpakt voor jongeren en het contact met hun ouders.’

Het leven van de Nederlandse jeugd is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. In de periode tussen 2013 en 2017 is de druk die zij ervaren door schoolwerk gestegen, terwijl die in andere landen nagenoeg hetzelfde bleef. Jarenlang ervoeren Nederlandse 15-jarigen minder druk door school dan leeftijdsgenoten in andere landen, maar inmiddels kunnen zij zich daarin meten met leeftijdsgenoten elders op de wereld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.

Afbeelding

Achter de schermen bij de eindexamendocenten: 'Vorig jaar baalde ik echt even tijdens het nakijken'

Zodra leerlingen klaar zijn met hun examen, begint het zweten voor leraren. Marion Woertink, docent Nederlands: ‘Soms praat ik hardop tijdens het nakijken. Dan zeg ik: ‘Goed zo, meisje!’