Luister naar

'Tranen in mijn ogen toen ik de kinderen zag'

Achtergrond
Deze week gingen de basisscholen weer open. Voor de helft van de week mogen de kinderen weer naar de klas. Ingeborg Dijkstra (49), leerkracht godsdienst en juf van de combinatiegroep 6/7/8 op de Emile Weslyschool in Maastricht, voelde de spanning zo dat ze slecht kon slapen.
Gerald Bruins
zaterdag 16 mei 2020 om 03:00
Ingeborg Dijkstra, leerkracht Emile Weslyschool in Maastricht
Ingeborg Dijkstra, leerkracht Emile Weslyschool in Maastricht beeld Franco Gori


‘Onze school staat in een wijk met relatief veel kwetsbare gezinnen. Veel mensen hebben het bovendien niet breed. Daarom lieten wij de kinderen in de afgelopen weken van thuisonderwijs één keer per week fysiek op school komen, zodat we ze even konden zien, letterlijk en figuurlijk. We gaven ze onderwijspakketjes en werkboekjes mee. Zo hadden we contact met 80 procent van de ruim zestig kinderen die op onze school zitten. Sommigen kwamen om diverse redenen niet opdagen.

Op de tweede dag na de lockdown konden we al overschakelen op online-onderwijs. Dat was een uitdaging, want niet alle kinderen hadden de beschikking over digitale middelen. Wij hebben eerst geïnventariseerd welk gezin wat nodig had en vervolgens een iPad of een laptop uitgedeeld. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op een landelijk fonds en enkele sponsoren.

In de tijd dat de leerlingen thuis werkten, gaven we een uurtje of twee per dag les. Een volledig lesprogramma was niet haalbaar. Twee keer per week zochten we contact. We belden de ouders en vroegen of we hun kind mochten spreken. Onze schoolbibliotheek bleef open. De kinderen mochten zo veel boeken lenen als ze wilden.

Het was een loodzware periode. Doordat de kinderen de hele dag door per app reageerden, had je het gevoel de hele tijd aan te staan.

Het was aftellen naar het moment dat de school weer open zou gaan. Ik had zondag kriebels in mijn buik en ’s nachts slecht geslapen. Het is lang geleden dat ik zo veel spanning voelde. Ik had bijna tranen in de ogen toen ik de kinderen weer zag, maar voelde ook opluchting dat ze er weer zijn. Voorlopig is dat voor 50 procent: de ene groep komt op maandag, woensdag en vrijdag; de andere groep komt alleen op dinsdag en donderdag.

Of er sprake is van achterstand? Van die vraag moet ik zuchten. Onze grootste zorg was niet of de kinderen genoeg zouden opsteken, maar of het goed met hen zou gaan.

Dat is een belangrijk principe op onze school: wat heeft een leerling nu nodig?’

pagina 4: Zij 'staan' weer voor de klas

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’