Luister naar

'Tranen in mijn ogen toen ik de kinderen zag'

Achtergrond
Deze week gingen de basisscholen weer open. Voor de helft van de week mogen de kinderen weer naar de klas. Ingeborg Dijkstra (49), leerkracht godsdienst en juf van de combinatiegroep 6/7/8 op de Emile Weslyschool in Maastricht, voelde de spanning zo dat ze slecht kon slapen.
Gerald Bruins
zaterdag 16 mei 2020 om 03:00
Ingeborg Dijkstra, leerkracht Emile Weslyschool in Maastricht
Ingeborg Dijkstra, leerkracht Emile Weslyschool in Maastricht beeld Franco Gori


‘Onze school staat in een wijk met relatief veel kwetsbare gezinnen. Veel mensen hebben het bovendien niet breed. Daarom lieten wij de kinderen in de afgelopen weken van thuisonderwijs één keer per week fysiek op school komen, zodat we ze even konden zien, letterlijk en figuurlijk. We gaven ze onderwijspakketjes en werkboekjes mee. Zo hadden we contact met 80 procent van de ruim zestig kinderen die op onze school zitten. Sommigen kwamen om diverse redenen niet opdagen.

Op de tweede dag na de lockdown konden we al overschakelen op online-onderwijs. Dat was een uitdaging, want niet alle kinderen hadden de beschikking over digitale middelen. Wij hebben eerst geïnventariseerd welk gezin wat nodig had en vervolgens een iPad of een laptop uitgedeeld. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op een landelijk fonds en enkele sponsoren.

In de tijd dat de leerlingen thuis werkten, gaven we een uurtje of twee per dag les. Een volledig lesprogramma was niet haalbaar. Twee keer per week zochten we contact. We belden de ouders en vroegen of we hun kind mochten spreken. Onze schoolbibliotheek bleef open. De kinderen mochten zo veel boeken lenen als ze wilden.

Het was een loodzware periode. Doordat de kinderen de hele dag door per app reageerden, had je het gevoel de hele tijd aan te staan.

Het was aftellen naar het moment dat de school weer open zou gaan. Ik had zondag kriebels in mijn buik en ’s nachts slecht geslapen. Het is lang geleden dat ik zo veel spanning voelde. Ik had bijna tranen in de ogen toen ik de kinderen weer zag, maar voelde ook opluchting dat ze er weer zijn. Voorlopig is dat voor 50 procent: de ene groep komt op maandag, woensdag en vrijdag; de andere groep komt alleen op dinsdag en donderdag.

Of er sprake is van achterstand? Van die vraag moet ik zuchten. Onze grootste zorg was niet of de kinderen genoeg zouden opsteken, maar of het goed met hen zou gaan.

Dat is een belangrijk principe op onze school: wat heeft een leerling nu nodig?’

pagina 4: Zij 'staan' weer voor de klas

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.