Luister naar

'Tranen in mijn ogen toen ik de kinderen zag'

Achtergrond
Deze week gingen de basisscholen weer open. Voor de helft van de week mogen de kinderen weer naar de klas. Ingeborg Dijkstra (49), leerkracht godsdienst en juf van de combinatiegroep 6/7/8 op de Emile Weslyschool in Maastricht, voelde de spanning zo dat ze slecht kon slapen.
Gerald Bruins
zaterdag 16 mei 2020 om 03:00
Ingeborg Dijkstra, leerkracht Emile Weslyschool in Maastricht
Ingeborg Dijkstra, leerkracht Emile Weslyschool in Maastricht beeld Franco Gori


‘Onze school staat in een wijk met relatief veel kwetsbare gezinnen. Veel mensen hebben het bovendien niet breed. Daarom lieten wij de kinderen in de afgelopen weken van thuisonderwijs één keer per week fysiek op school komen, zodat we ze even konden zien, letterlijk en figuurlijk. We gaven ze onderwijspakketjes en werkboekjes mee. Zo hadden we contact met 80 procent van de ruim zestig kinderen die op onze school zitten. Sommigen kwamen om diverse redenen niet opdagen.

Op de tweede dag na de lockdown konden we al overschakelen op online-onderwijs. Dat was een uitdaging, want niet alle kinderen hadden de beschikking over digitale middelen. Wij hebben eerst geïnventariseerd welk gezin wat nodig had en vervolgens een iPad of een laptop uitgedeeld. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op een landelijk fonds en enkele sponsoren.

In de tijd dat de leerlingen thuis werkten, gaven we een uurtje of twee per dag les. Een volledig lesprogramma was niet haalbaar. Twee keer per week zochten we contact. We belden de ouders en vroegen of we hun kind mochten spreken. Onze schoolbibliotheek bleef open. De kinderen mochten zo veel boeken lenen als ze wilden.

Het was een loodzware periode. Doordat de kinderen de hele dag door per app reageerden, had je het gevoel de hele tijd aan te staan.

Het was aftellen naar het moment dat de school weer open zou gaan. Ik had zondag kriebels in mijn buik en ’s nachts slecht geslapen. Het is lang geleden dat ik zo veel spanning voelde. Ik had bijna tranen in de ogen toen ik de kinderen weer zag, maar voelde ook opluchting dat ze er weer zijn. Voorlopig is dat voor 50 procent: de ene groep komt op maandag, woensdag en vrijdag; de andere groep komt alleen op dinsdag en donderdag.

Of er sprake is van achterstand? Van die vraag moet ik zuchten. Onze grootste zorg was niet of de kinderen genoeg zouden opsteken, maar of het goed met hen zou gaan.

Dat is een belangrijk principe op onze school: wat heeft een leerling nu nodig?’

pagina 4: Zij 'staan' weer voor de klas

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.

Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.