Luister naar

Beweeg, slaap en eet gezond voor meer weerstand, is de oproep aan ouderen

Nieuws
Houd het immuumsysteem op peil door een goede nachtrust, voldoende beweging en een gezond dieet. Dat is de oproep aan ouderen van hoogleraar veroudering Andrea Maier naar aanleiding van de eerste uitkomsten van het onderzoek ‘Hou Ritme Tegen Corona’.
Sophia Geuze • redacteur
dinsdag 14 april 2020 om 03:00 aangepast 07:15
Afbeelding
beeld unsplash / Marc Kleen

Melbourne

Het onderzoek is een initiatief van viroloog Eric van Gorp van het Erasmus MC, cardioloog Leonard Hofstra van het Cardiologie Centra Nederland, klinisch neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Andrea Maier van de VU en de University of Melbourne. Omroep MAX haakte bij het initiatief aan. Dat was afgelopen week al merkbaar in de uitzendingen van Heel Nederland Thuis in Beweging. Olga Commandeur van het programma werkte samen met André Rieu om kijkers stapsgewijs de dans de macarena aan te leren. ‘Zo krijgen we mensen met een glimlach aan het bewegen’, zegt Maier.

De vier wetenschappers en hun teams wilden weten tegen welke problemen ouderen afgelopen weken aangelopen zijn. Meer dan 4000 mensen van zestig jaar en ouder vulden een online enquête in. ‘We zien dat Nederlandse ouderen redelijk positief zijn, maar dat corona de mensen erg bezig houdt.’ De deelnemers aan de enquête schatten in dat de helft van hun gesprekken over corona gaan.

stress

Dat er naast corona weinig andere gespreksonderwerpen zijn, baart de onderzoekers zorgen. Net als dat sommige ouderen vooral uit de voorraadkast eten om niet naar de winkel te hoeven. ‘Om een goed immuunsysteem en een goed humeur te houden, moeten mensen in beweging blijven, gevarieerd eten en voldoende slapen’, benadrukt Maier. Ze adviseert anderhalf uur na het ontwaken en anderhalf uur voor het slapengaan geen coronanieuws meer te volgen.

Stress heeft een grote invloed op het immuunsysteem. Een goed voorbeeld daarvan is de koortslip die bij stress snel de kop opsteekt. ‘Als je immuunsysteem zwakker is, krijgt een virus makkelijker de overmacht. En als je een infectie hebt, kun je die als je stress ervaart slechter bestrijden.’ Maier wil met deze informatie de stress onder ouderen niet verhogen, maar juist laten zien dat er een oplossing is. ‘Hier kunnen we zelf veel aan doen. In beweging blijven, gezond eten en leuke dingen doen voor het slapen gaan bijvoorbeeld.’

Kennis helpt grip op de situatie te krijgen, is haar ervaring, maar het moet niet tot stress en slapeloze nachten leiden. Ze noemt als goed voorbeeld de instructie over het in twintig seconden goed de handen wassen.’

In overleg met MAX komen er informatieve filmpjes over hoe je bijvoorbeeld makkelijker in slaapt kunt vallen, hoe WhatsApp werkt en hoe je een videocall opzet. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat opa’s en oma’s moeite hebben met de fysieke afstand nu er niet meer geknuffeld kan worden. ‘Er ontstaan creatieve ideeën, maar dat kost even tijd.’ Ze doelt op bezoekjes op afstand voor een raam of in een tuin.

De mensen die reageerden zijn gemiddeld zeventig jaar, wonen thuis, zijn redelijk gezond en kunnen overweg met een computer, tablet of mobiele telefoon. Maier: ‘We zijn ons er absoluut bewust van dat er een groep ouderen in verpleeghuizen is die geen bezoek meer mogen ontvangen. Maar ook de ouderen thuis kunnen in een isolement raken. Vaak wonen kinderen niet in de buurt en niet iedereen heeft kinderen of kleinkinderen. Dat wordt juist rond feestdagen duidelijk.’

Zelf zit Maier in een volledige lockdown in Australië. ‘Ik zou eigenlijk nu bij mijn familie in Nederland zijn, maar ik kan momenteel in het ziekenhuis niet gemist worden.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.