Verlenging maatregelen tot en met dinsdag 28 april. Handreiking voor pastoraat tijdens de coronacrisis
In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle corona-ontwikkelingen, met name op het gebied van geloof en kerk.
- redactie nd aangepast 31 maart 2020 20:39

Pater karmeliet Edgar Koning (87) is dinsdagochtend overleden aan het coronavirus
De prior van het karmelietenklooster in Zenderen was zondag met spoed in het ziekenhuis van Almelo opgenomen. Sinds 2008 was Koning werkzaam in Twente. Hij bouwde in Almelo als pastoor de nieuwe Elisakerk, waar ook een karmelklooster bij hoort. Later werd hij prior van het klooster in Zenderen, waar veel oudere karmelieten hun laatste jaren doorbrengen.
NS verlengt speciale basisdienstregeling tot en met 28 april
De NS verlengt de speciale basisdienstregeling tot en met 28 april. Het spoorbedrijf besloot op 21 maart minder treinen in te zetten omdat mensen door de maatregelen vanwege het coronavirus veel minder de trein pakken. Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen toch de trein blijven gebruiken. Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo.
Hogescholen en universiteiten in gesprek met Van Engelshoven
De hogescholen en universiteiten praten woensdagochtend met minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) over de gevolgen het verlengen van de maatregelen vanwege het coronavirus. Volgens een woordvoerster van de Vereniging Hogescholen is afgesproken voor die tijd niet te reageren op het besluit om de sluiting van scholen en universiteiten tot en met tenminste 28 april te verlengen.
Vier keer zo veel tests, ook bij zorgpersoneel buiten ziekenhuis
Het aantal coronatests wordt de komende weken verviervoudigd, kondigt het kabinet aan. In eerste instantie moet zorgpersoneel vaker worden getest, maar uiteindelijk moeten die ook beschikbaar komen voor mensen buiten de zorg.
Tot dusver worden alleen mensen die in het ziekenhuis werken getest als zij klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Vanaf volgende week gaat dat ook gelden voor personeel dat met kwetsbare mensen werkt buiten het ziekenhuis. Bijvoorbeeld in de verpleeghuizen.
Rutte: maak geen plannen voor de meivakantie
Nederlanders moeten voorlopig geen plannen maken voor de meivakantie, adviseert premier Mark Rutte. Scholen, eet- en drinkgelegenheden blijven tot en met 28 april dicht, maar ook daarna 'gaan we niet ineens terug naar de normale situatie', zegt Rutte. "De kans is heel reëel dat dit pakket of delen ervan" na die datum worden voortgezet.
RIVM start onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden.
Persconferentie coronamaatregelen
Rutte: 'Applaudisseren voor de zorg is mooi, maar het allermooiste wat je voor de zorg kunt doen, is je houden aan de RIVM-regels.
Scholen en horeca blijven dicht tot en met minstens 28 april
Scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend.
Ook bijvoorbeeld sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni. Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zegt Rutte. Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt.
‘De boodschap is: we zijn voorbij de start, maar nog niet aan het eind van het begin’, zegt @MinPres
— @RoelienAkse (@RoelienAkse) March 31, 2020
LIVE: de persconferentie van premier Rutte en minister @hugodejonge over de laatste stand van zaken rond de aanpak van het #coronavirus ⬇ https://t.co/lABCbxCTrf
— Mark Rutte (@MinPres) March 31, 2020
Dankbaar voor waardering
Redacteur Hilbert Meijer op Instagram: Dit soort kaartjes komen tijdens de #coronacrisis dus geregeld binnen bij het Nederlands Dagblad. #topabonnees
Handreiking voor pastoraat tijdens de coronacrisis
Aan de handreiking werkten ethici en praktisch theologen samen. De Tilburg School of Catholic Theology (Anton ten Klooster), de Theoligische Universiteit Kampen (Ad de Bruine en Hans Schaeffer) en de Protestantse Theologische Universiteit (Theo Boer). Zij vroegen ook hulp van mensen die in de zorg of de uitvaartbranche werken. De bedoeling is dat de handreiking wordt gebruikt in het pastoraat van kerken uit verschillende denominaties.
De schrijvers stellen dat kerkelijk werkers, pastores en voorgangers in de frontlinie staan van de coronacrisis. ‘Zij zien om naar mensen in nood en lopen daarbij zelf risico’s. Zieken en stervenden bijstaan is een roeping van de kerk, maar hoe geef je dat vorm in deze omstandigheden?’ De handreiking gaat in op ‘bouwstenen’ van het pastoraat, zieken verzorgen en doden begraven. Als patiënten met corona een pastor ontvangen, is dat geen bezoeker maar een hulpverlener, aldus de handreiking.
Trump en Pelosi komen met plannen voor nieuw steunpakket
De Amerikaanse president Donald Trump en de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hebben ideeën geopperd voor een nieuw steunpakket. Trump wil dat er geld naar infrastructuur gaat om banen te creëren, Pelosi vindt dat er meer geld naar staten moet als steun. Ook hoort alles in het nieuwe pakket maatregelen volgens haar terug te voeren te zijn op het virus.
‘Dodental coronavirus in Lombardije stijgt minder snel’
Het dodental als gevolg van een uitbraak van het coronavirus in de noordelijke regio Lombardije, het epicentrum van de besmetting in Italië, is in een dag met 381 gestegen tot 7199. Dat zegt een bron die bekend is met de gegevens. Dat is een flinke daling vergeleken met de 458 overleden patiënten op maandag en het laagste aantal sinds 25 maart.
Het aantal gevallen in de regio, waar de financiële hoofdstad Milaan van het land ligt, is met 1047 toegenomen tot ongeveer 43.208, aldus de bron. De toename van besmettingsgevallen was ook iets kleiner dan de 1154 die op maandag werden geregistreerd en 1592 op zondag.
Wacht met het vieren van het avondmaal
Het moderamen van de Protestantse Kerk heeft handreikingen gegeven voor een ‘virtuele’ sacramentsbediening. Maar er is meer voor te zeggen om te wachten, schrijven de hoogleraren Arnold Huijgen en Edward van ‘t Slot in een ingezonden brief.
Zeker willen wij het sacrament niet aan gelovigen onthouden. Maar we willen onderstrepen dat het delen van het ene brood en van de ene drank, uit vele druiven samengeperst, niet virtueel valt op te roepen. Je hebt er de wederkerigheid van de gemeenschap bij nodig, die tastbaar en fysiek werkelijk is. In die gemeenschap is het teken- en zegelkarakter van het sacrament ingebed. Natuurlijk kan de Heer ook door nieuwe en creatieve vormen van eredienst heen werken. Maar het op dit moment gevoelde gemis moeten we niet proberen virtueel op te vullen. Nu kunnen we maar beter aanvaarden dat we door een tijd van ‘leegte en gemis’ heen trekken. Zelfs in de paastijd. Het is wachten tot het avondmaal ons weer gegeven wordt. Intussen weten we zeker dat de maaltijd van de Heer er weer zal zijn. Want Hij komt.'
Greijdanus Koorantaine
Op zaterdag 4 april zou het Greijdanus Schoolkoor haar jaarlijkse klassieke concert geven. Dit is vanwege alle corona-ontwikkelingen niet doorgegaan. Ook Young Blue United, een optreden met 250 jongeren van verschillende scholen waar het Greijdanus Schoolkoor aan mee zou doen, is uitgesteld. Maar niet zingen is voor het koor geen optie, zo hebben ze laten weten. Daarom bedacht het koor een alternatief: een virtueel koor. Bekijk hieronder het resultaat:
Dirigent Herman Weelink: Zingen is zo belangrijk, juist nu! Nu onze concerten en repetities niet door kunnen gaan zijn we opzoek gegaan naar een alternatief. Daar is dit virtuele koor uit ontstaan. Alle leerlingen van het Greijdanus Schoolkoor hebben thuis een audio- of video-opname gemaakt. Hans Tijssen heeft de enorme klus van montage voor zijn rekening genomen.'
Aboutaleb roept zorgpersoneel op zich te melden
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb doet een dringend beroep op mensen met een zorgdiploma om zich te melden voor de bestrijding van het coronavirus. In een filmpje laat Aboutaleb weten dat de zorgcapaciteit moet worden uitgebreid naar buiten de ziekenhuizen. Dat kan soms in tenten zijn, of in Rotterdam Ahoy, waar een hal wordt ingericht als extra capaciteit om coronapatiënten op te vangen. 'Het zal nu wel duidelijk zijn dat we heel veel mensen nodig hebben om voor onze zieken zorg te dragen', aldus Aboutaleb. 'Verpleegkundigen, verzorgenden. En eigenlijk is het type diploma wat u heeft niet zo relevant. Denkt u werkelijk een bijdrage te kunnen leveren in deze bizarre tijden, dan doe ik een dringend beroep op u.' Belangstellenden kunnen zich opgeven via de website extrahandenvoordezorg.nl.
Door de #coronacrisis is veel behoefte aan extra #zorgpersoneel. Burgemeester Aboutaleb: 'We hebben nu héél veel mensen nodig. Denkt u een bijdrage te kunnen leveren in deze bizarre tijden? Meld u aan!' Ga naar âž¡ï¸https://t.co/bAhBvaw355 #extrahandenvoordezorg #zorgvoordezorg pic.twitter.com/LR6gZByKYR
— Rotterdam (@rotterdam) March 31, 2020
Carillons bezingen vrijheid
Het coronavirus legt het leven lam, maar één live muziekfestijn kan gewoon doorgaan: de Carillonestafette. Een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging, om ‘75 jaar Bevrijding’ te vieren.
Als secretaris van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging is Leo Samama intensief betrokken bij de Carillonestafette. Hij legt uit waarom dit project uitstekend past binnen de richtlijnen van het RIVM: ‘As je op straat muziek maakt, als violist of als fanfareorkest, komen de mensen al gauw op een kluitje om je heen staan. Maar als beiaardier zit je boven in die toren, op veilige afstand. Bovendien hebben die klokken een enorme draagwijdte. Mensen hoeven maar een raam open te zetten om de muziek mee te beleven.’
Nieuwe werktijdverkortingsregeling volgende week beschikbaar
Volgende week kunnen bedrijven die door de coronacrisis omzetverlies lijden, aankloppen bij speciale loketten om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Uitvoeringsorganisatie UWV streeft ernaar de loketten vanaf maandag 6 april open te hebben. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten.
Duitsland vindt niet dat het beter is
De dodencijfers in Duitsland liggen relatief erg laag en er wordt veel getest. Maar de patiënten zijn jonger en opscheppen hebben de oosterburen afgeleerd.
Woensdag, 1 april, gaat in Emmerich de coronatest drive-in van start. Dat werkt zo, in die stad aan de Rijn: je belt de huisarts als je symptomen hebt of denkt dat een test nodig is. De huisarts belt je terug en vertelt je wanneer je waar moet langskomen, met de auto. Terwijl je daarin blijft zitten, wordt de test afgenomen. De uitslag volgt uiterlijk binnen een week en de verzekering betaalt. Al jaren werken het UMC Radboud in Nijmegen en het Karl-Leisner-Klinikum in Kleef samen. De instellingen liggen aan weerszijden van de grens tussen Duitsland en Nederland en hebben een rooms-katholieke ontstaansgeschiedenis. In Kleve zijn bedden over, ook in de IC en wordt grootschalig getest. Maar de patiënten die in het vizier zijn, zijn jonger dan in Nederland.
Duizenden bedrijven vragen banksteun, vooral horeca en retail
Nederlandse banken hebben inmiddels duizenden steunverzoeken van noodlijdende ondernemers ontvangen wegens de coronacrisis. Meerdere banken zegden bijna twee weken geleden toe ondernemers zes maanden uitstel te geven voor het aflossen van lopende leningen. Ook verschaffen enkele banken overbruggingskredieten waarbij de overheid borg staat onder de verruimde BMKB-regeling. Vooral retail- en horecaondernemingen kloppen aan voor hulp, geven meerdere banken te kennen.
Nieuwe sneltest op coronavirus op Amerikaanse markt
De Amerikaanse autoriteiten hebben een nieuwe sneltest op het coronavirus goedgekeurd voor noodgevallen. De test toont binnen enkele minuten aan of iemand is besmet. Het agentschap dat onder meer medicijnen controleert, FDA, gaf toestemming voor het gebruik van de test die het coronavirus in bijna twee minuten kan detecteren, aldus producent Bodysphere. FDA keurde vorige week al de Abbott Laboratories-test goed die eveneens binnen enkele minuten het resultaat aangeeft.
Bodysphere wil de test nu zo snel mogelijk naar de 'frontlinies' brengen. De test wordt uitgevoerd als een glucosetest (bloedsuiker), maar is uitsluitend bedoeld voor professionals.
Sommige werkgevers verwachten dat schoonmaker zelf handschoenen en ontsmettingsmiddelen regelt
De schoonmaker heeft het zwaar en de vakbond merkt dat. Iemand die normaal in de Burger King werkt, wordt gerust naar een ziekenhuis gestuurd om daar de kamer van een overleden coronapatiënt schoon te maken, schrijft CNV-bestuurder Loes Dreschler.
Jetten haalt uit naar kabinet om 'boekhoudersbotheid' in EU
D66-fractievoorzitter Rob Jetten haalt opnieuw uit naar de opstelling van het kabinet in Europa. 'De Nederlandse boekhoudersbotheid dreigt uit te monden in een grote diplomatieke ramp', schrijft hij in een ingezonden stuk in het FD. Zuid-Europese landen willen hulp van de EU om de coronacrisis te bestrijden. De landen hebben hevig te lijden onder het virus. Ze willen onder meer gebruik maken van het noodfonds van 410 miljard euro. Maar het kabinet wil dat alleen onder strenge voorwaarden toestaan.
Jetten hekelt de houding van minister Wopke Hoekstra van Financiën in de kwestie. Die neemt op 'dit moment van humanitaire crisis te baat om de zwaar getroffen Zuid-Europeanen de les te lezen over begrotingsdiscipline. Een boekhoudersvingertje te midden van hartverscheurend menselijk lijden.' Er moet volgens de D66'er wel goed gekeken worden dat het geld behoedzaam wordt uitgegeven. 'Dat we bij een grootschalige gezamenlijke inzet van geld dus ook alvast voorzichtig vooruit moeten kijken naar de langetermijnconsequenties is volstrekt logisch.' Maar vrienden moet je wel helpen in tijden van nood, aldus Jetten.
De radicale ommezwaai van Trump was niet zonder reden
Zondagavond maakte president Trump een plotselinge en vrijwel totale ommezwaai. Dat was niet zonder reden. Het was nog steeds dezelfde president Donald Trump, tijdens de persconferentie aan het begin van de zondagavond in de Rozentuin van het Witte Huis. Maar zijn boodschap over de aanpak van de coronacrisis was radicaal anders. Trump heeft de realiteit onder ogen gezien – wat de positie van Amerika in de strijd tegen coronavirus laat, maar toch enorm, versterkt.
Erasmus MC start met toedienen antistoffen
Het Erasmus MC start deze week met het toedienen van bloedplasma van ex-coronapatiënten aan coronapatiënten. Wie genezen is van een infectie heeft veelal beschermende antistoffen in het bloed. Die kunnen mogelijk dienen als geneesmiddel voor zieke patiënten. Eerder al gaf de ethische commissie er groen licht voor. Het ziekenhuis zoekt mensen die zijn genezen van een bewezen infectie, klachtenvrij zijn, en plasma willen doneren. Het is nog niet zeker dat de methode patiënten kan genezen, zegt internist-infectioloog Bart Rijnders. Maar hij wil zo snel mogelijk onderzoeken of het werkt.
Recent onderzoek in het Erasmus MC laat zien dat apen antistoffen maken die het virus uitschakelen. 'En een Chinees onderzoek liet zien dat apen maar één keer besmet kunnen worden en dat ze dus inderdaad door die antistoffen beschermd worden tegen het virus.'
Aantal Nederlandse doden door virus stijgt met 175 tot 1039
Het aantal Nederlandse overledenen door het coronavirus is opgelopen met 175. In totaal heeft het virus in ons land nu zeker 1039 mensen het leven gekost, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. Sterfgevallen worden soms pas na enkele dagen doorgegeven aan het RIVM. En lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat dus ook niet terug in de statistieken.
Enrico Letta, voormalig premier van Italië is furieus: ‘Niemand vraagt een aalmoes’
De voormalige premier van Italië is glashelder: ‘Het beeld dat Italianen hebben van Nederland is in een paar dagen tijd ingrijpend vervuild.’ ‘En niet alleen in Italië’, zegt hij. ‘Kijk naar de reacties in Portugal en Spanje. Het zijn verbaasde, zwaar teleurgestelde reacties. Niemand had verwacht dat Nederland, een van de oprichters van de Europese Unie, zich zo zou opstellen op juist zo’n moment.’
EO-Jongerendag gaat niet door
De EO-Jongerendag die op 6 juni zou plaatsvinden, wordt verplaatst naar volgend jaar. 'Een evenement met 15.000 jongeren nog geen week na 1 juni laten plaatsvinden zou onverantwoord zijn. Daarom hebben we de EO-Jongerendag verplaatst naar 5 juni 2021,' schrijft jongerenplatform BEAM op sociale media.
Zendingsorganisatie CAMA Zending richt Noodfonds Corona Senegal op
Samen met vier Nederlandse zendingsechtparen in Senegal heeft zendingsorganisatie CAMA Zending het Noodfonds Corona Senegal opgericht. Senegal staat op dit moment nog aan het begin van de crisis. Maar de impact op het gezondheidssysteem, de economie en het sociale leven zal enorm zijn.
Tabitha Kieviet, CAMA zendeling en arts in Senegal, luidt de noodklok vanwege de medische situatie. ‘Als de Corona-uitbraak zich net zo snel verspreidt in Senegal als in Europa, dan is er in landen als Senegal een grote kans dat het gezondheidssysteem de epidemie niet aankan.’ Samen met haar medische team probeert Tabitha de klinieken en ziekenhuizen in Senegal voor te bereiden. Er worden trainingen gegeven, ze doen triage en er worden isolatiezalen ingericht voor eventuele patiënten.
Redacteur Hans-Lukas Zuurman is op reportage op Goeree-Overflakkee
Goeree-Overflakkee kleurt diep rood op de kaart van het RIVM als het gaat om coronabesmettingen. Hoe is het om daar nu te wonen en te leven? Horeca-ondernemer Michiel van der Veer: ‘Voor oorlog kun je vluchten, maar waar moet je heen in deze Coronatijd?’. #reportage @ndnl pic.twitter.com/mzJ172wco0
— Hans-Lukas Zuurman (@HL_Zuurman) March 31, 2020
‘Nederlanders tevreden met corona-aanpak overheid’
Nederlanders zijn het in meerderheid eens met de manier waarop de overheid de coronacrisis te lijf gaat. Dat is de uitkomst van een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar. Vorige week was het vertrouwen in de overheid zelfs iets gestegen ten opzichte van de week ervoor, de eerste week waarin beperkende maatregelen van kracht waren. Slechts 8 procent van de Nederlanders heeft weinig of geen vertrouwen dat de overheid de juiste beslissingen neemt om de uitbraak van het virus het hoofd te bieden. Daarentegen zegt 71 procent van de 1161 ondervraagden juist redelijk veel of veel vertrouwen te hebben. Zo’n twee derde vindt dat de juiste afweging wordt gemaakt tussen de volksgezondheid en de economie.
Ook valt het in goede aarde dat de maatregelen niet dwingend worden opgelegd, zoals in sommige andere landen. 71 procent van de ondervraagden is daarover te spreken. Ruim een kwart (27 procent) vindt dit niet goed. Nederlanders gaan vooral naar buiten om boodschappen te doen, een rondje te wandelen of om te werken. Daarbij worden de regels ook wel eens aan de laars gelapt. Zo is één op de acht ondervraagden vorige week met meer dan drie personen naar buiten geweest, hoewel is opgeroepen dat niet te doen. Zorgen zijn er echter ook. Ongeveer driekwart van de ondervraagden maakt zich redelijk veel tot veel zorgen over de gevolgen voor de economie. Over de persoonlijke economische gevolgen van de crisis is 44 procent van de Nederlanders behoorlijk bezorgd.
Kardinaal en plaatsvervanger van paus besmet met coronavirus
Kardinaal Angelo de Donatis (66) is besmet met het coronavirus en opgenomen in de romeinse Gemelli-kliniek. Hij is een naaste medewerker van paus Franciscus en bestuurt het bisdom Rome namens de paus.
Zorgen Hartstichting over wegblijven patiënten om coronavirus
De Hartstichting maakt zich zorgen over berichten dat mensen met acute hartklachten wegblijven bij de spoedeisende hulp omdat ze vrezen voor besmetting met het coronavirus na opname in een ziekenhuis. 'Als iemand klachten heeft en zich zorgen maakt over het hart, dan adviseren we dringend om de dokter of 112 te alarmeren', aldus een woordvoerster van de stichting. Ze voegt eraan toe dat de Hartstichting ook de eigen kanalen gebruikt om de oproep onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt onder meer via sociale media.
Cardiologen van het HagaZiekenhuis in Den Haag en van het ziekenhuis VieCurie in Venlo zeiden in NRC dat hartpatiënten ziekenhuizen mijden en ook minder naar de huisarts gaan als ze klachten hebben. Dat zou te maken hebben met de vrees een coronabesmetting op te lopen en de angst om drukke dokters 'lastig te vallen'. De Hartstichting zegt dat angst om naar het ziekenhuis te gaan niet nodig is, maar dat die wel te verklaren valt. 'Patiënten met hart- en vaatziekten kunnen ernstig ziek worden door het coronavirus, en lopen meer kans om eraan te overlijden', aldus de stichting. 'Het is al bekend dat onder de ernstig zieke Covid-19-patiënten, veel patiënten met hart- en vaatziekten zijn. Zij kunnen ernstige complicaties zoals hartfalen of een ontstoken hartspier oplopen en zelfs overlijden.'
In België is een 12-jarig meisje overleden aan corona
Het aantal overleden coronapatiënten in België is opgelopen tot 705. Onder hen is volgens de gezondheidsautoriteiten een meisje van twaalf jaar.
Volgens viroloog Steven Van Gucht is het overlijden van het jonge meisje, maandag, 'uitzonderlijk'. De toestand van het meisje ging plotseling hard achteruit na drie dagen koorts. 'We willen onze diepe steun betuigen', zei hij. 'Waarom het soms misloopt, weten we niet. Dit moet van geval per geval onderzocht worden.'
Tien miljard euro voor inkomenssteun aan bedrijven
Het kabinet trekt tien miljard euro uit om bedrijven te helpen hun personeel te kunnen doorbetalen. ‘Het is een noodmaatregel voor bedrijven als inkomensondersteuning voor het personeel’ zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dinsdag bij de presentatie van dit plan. Koolmees spreekt van een ‘uitzonderlijke regeling omdat de nood hoog is’. Met de maatregel beoogt het kabinet bedrijven te helpen zodat de economie kan blijven doordraaien. Veel bedrijven kampen met omzetverlies en kunnen hun personeel niet meer betalen.
Nu meer dan duizend coronapatiënten op ic's
Op de ic-afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu ruim duizend coronapatiënten. Dat meldt de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) op de site. Dinsdag rond 10.00 uur was er sprake van 1047 bewezen coronapatiënten. Zondagavond waren het er nog 982. Tot nu toe was voor in totaal 1356 mensen met corona een opname op de ic noodzakelijk.
De Nederlandse ic's registreren deze opnames sinds de corona-uitbraak eind februari. Het is de bedoeling dat binnen een week 2400 bedden op de intensive care beschikbaar zijn. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, maandag tegen de NOS. Het RIVM heeft een somberder scenario naar voren moeten halen over het aantal coronapatiënten dat op de ic terechtkomt. 'In het meest waarschijnlijke scenario liggen er half april 2500 coronapatiënten op de intensive care', zei hoofdmodelleur Jacco Wallinga zondag tegen de NOS.
Urkers zingen samen 'Wat de toekomst brengen moge'
Mooi initiatief! #urk pic.twitter.com/vrdX6LIhPN
— Hendrik Jan Kaptijn (@hjkaptijn) March 30, 2020
Commentaar: Van alle collectieve effecten, is de impact op het vieren van 75 jaar vrijheid het grootst
'Van alle collectieve effecten van de coronacrisis, is de impact op het vieren van 75 jaar vrijheid wel het grootst. Een songfestival, olympische spelen, een voetbaltoernooi: hierbij verbleekt het allemaal. Dit is de laatste kwarteeuw-viering waar nog overlevenden bij kunnen zijn die zelf als volwassene de bevrijding beleefden', schrijft Sjirk Kuijper in het commentaar:
Coronacrisis legt veel druk op gezinsleven
Van de Nederlandse gezinnen maakt 55 procent zich zorgen om het coronavirus. Dat meldt zorgverzekeraar Zilveren Kruis op basis van onderzoek onder ruim duizend gezinnen met thuiswonende kinderen. Van die gezinnen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress (48 procent) sinds er verregaande maatregelen door het kabinet tegen het coronavirus zijn genomen. Zo zijn de scholen tot zeker 6 april gesloten.
Ouders voelen meer stress (38 procent), hebben een korter lontje (28 procent) en voelen ze zich somberder (26 procent). 'Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn', zegt gz-psycholoog Gijs Coppens. 'In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn.'
Nu veel kinderen thuis zitten, komen er voor ouders extra taken op hun bord naast hun reguliere werk. Het helpen van de kinderen met hun schooltaken brengt voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee. Coppens: 'Om de sfeer goed te houden in huis moeten gezinnen op zoek naar manieren om elkaar toch de ruimte te geven. Het belangrijkste hierin is structuur aanbrengen in de dag en niet teveel afwijken van het normale ritme. Maar plan ook bewust momenten dat gezinsleden zich terug kunnen trekken of even alleen kunnen zijn.'
Opstandige kerken in Zuid-Korea verspreiden het coronavirus. Daar trekken ze zich weinig van aan
Het coronavirus grijpt om zich heen in een toenemend aantal Zuid-Koreaanse kerken, die drukbezochte diensten koste wat kost laten doorgaan. Ondanks dat de regering (religieuze) bijeenkomsten verbiedt en dreigt met sancties, worden kerkleden steeds opstandiger.
Met 22 nieuwe bevestigde coronapatiënten die verbonden zijn aan de protestantse kerk Manmin Central in Seoul, staat in Zuid-Korea opnieuw een kerkelijke gemeenschap in de schijnwerpers. Volgens de Zuid-Koreaanse regering gaat het om een sektarische kerk die ‘ondanks het bevel van de regering om sociale afstand te bewaren, doorgaat met het houden van bijeenkomsten.’
Gert-Jan Segers pleit voor grootschalige hulp aan Zuid-Europa
De Europese Unie moet grootschalig hulp gaan bieden aan landen als Italië en Spanje, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. 'Er moet nu een nieuw Marshallplan komen voor Zuid-Europa wat nu zo geteisterd is', aldus Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie. Een groot deel van de EU-lidstaten wil het Europese noodfonds met 410 miljard euro zonder de gebruikelijke strenge criteria inzetten om de coronacrisis te bestrijden. Nederland stelt samen met een aantal andere landen harde eisen om dit noodfonds in te zetten. Het gebrek aan solidariteit kan de EU op het spel zetten, waarschuwde daarop de Franse president Emmanuel Macron.
Ik ben tegen Eurobonds, maar voor een ’nieuw Marshallplan’ voor het geteisterde Zuid-Europa. Hulp zoals wij die ook zelf kregen toen wij die in 1945 en 1953 nodig hadden. https://t.co/qNI5Zm8hFP
— Gert-Jan Segers (@gertjansegers) March 31, 2020
'Italië is een drama. Dat land ligt in puin. De eerste boodschap zou wat mij betreft zijn: wij gaan jullie helpen', zei Segers in het televisieprogramma Op1. Die lijkt zich daarmee te keren tegen de harde lijn van het kabinet. Ook D66 hekelt de Nederlandse opstelling. 'Nederland is rijk geworden van de EU. Nu in heel Europa banen en inkomens op het spel staan door de #coronacrisis mogen we onze vrienden niet laten stikken. Alleen samen redden we ons hieruit', twitterde D66-leider Rob Jetten eind vorige week.
Een groep Italiaanse politici heeft in een ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung hard uitgehaald naar Nederland. In de brief vragen ze om sympathie van de Duitsers. 'Nederland leidt een groep van landen die tegen het inzetten van het noodfonds zijn. Duitsland wil zich hier ook achter scharen. De Nederlandse houding getuigt van een gebrek aan ethische waarden en solidariteit. Het is deze solidariteit die ervoor gezorgd heeft dat de helft van de Duitse schulden na de Tweede Wereldoorlog is kwijtgescholden. Lieve Duitse vrienden, maak de juiste keuze.'
MKB-voorzitter: scheld helft van de schulden kwijt
Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof denkt dat 50 procent van alle schulden van bedrijven moet worden kwijtgescholden om een faillissementsgolf te voorkomen. Dat zegt hij in een interview in FD. De overheidssteun en aflossingspauzes van de banken zijn volgens Vonhof niet genoeg. 'Bedrijven komen de coronacrisis alleen te boven als ze aan het eind van de huidige periode van stilstand ook aanzienlijke schuldverlichting krijgen', aldus Vonhof. Met de aflossingspauzes schuiven de banken de problemen voor zich uit, volgens de mkb-voorzitter.
'De banken willen geen afscheid nemen van hun rendement. Uiteindelijk is dat geen echte oplossing. Dat is uitstel van executie voor heel veel ondernemers', stelt Vonhof. Veel banken houden zich ook nog niet aan hun eigen plannen, zegt de voorzitter. 'Mijn mailbox loopt over met honderden verhalen van ondernemers die worden afgewezen of naar bijzonder beheer moeten omdat ze een slechte businesscase hebben. Hoe kan het anders op het ogenblik? De banken denken nog in oude kaders.'
Nederland is wél solidair in Europa, zegt EU-deskundige Adriaan Schout
Spanje, Italië en Portugal vinden dat Nederland in de coronacrisis niet solidair is met de zuidelijke landen. Is de opstelling van Nederland inderdaad te hard? EU-deskundige Adriaan Schout vindt van niet.
De vorige crisis van 2012 ijlt nog na, zegt Schout. ‘Landen als Spanje, Italië en Portugal hebben nog steeds een veel te hoge staatsschuld, terwijl we economisch goede jaren achter de rug hebben. Dat geeft noordelijke landen weinig vertrouwen dat het nu wel goedkomt. Italië is in feite al failliet. Dus kun je verwachten dat de noordelijke landen voorwaarden stellen aan het geven van financiële steun. Want de euro moet ook na deze coronacrisis overeind blijven.’
Na vier dagen weer hogere stijging aantal Chinese besmettingen
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is voor het eerst in vier dagen hoger dan de dag ervoor. De gezondheidsautoriteiten meldden dinsdag dat in 24 uur tijd bij 48 mensen het virus is vastgesteld, 17 meer dan een dag eerder. Het gaat volgens de autoriteiten in alle gevallen om mensen die in het buitenland besmet zijn geraakt. Het aantal binnenlandse besmettingen is volgens Peking fors teruggelopen. Sinds maandag zijn 771 patiënten die het virus buiten de landsgrenzen opliepen bekend in het land.
Ruim 80.000 Chinezen zijn geïnfecteerd geraakt met het virus. Circa 76.000 van hen zijn inmiddels genezen en er zijn tot dusver 3308 doden te betreuren. China gold voorheen als het epicentrum van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt van de pandemie is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten. De Chinese overheid wil voorkomen dat mensen die besmet zijn geraakt in andere landen het virus weer meenemen. Daarom is het internationale vliegverkeer aan banden gelegd.
Meer kijkers naar religieuze programma’s tijdens coronacrisis
Religieuze programma's profiteren van de coronacrisis. Dat zegt de Stichting KijkOnderzoek desgevraagd. Maar of dat wijst op bredere behoefte aan zingeving, is de vraag.
Ouders en scholen vrezen leerachterstanden door coronacrisis
Schoolleiders en ouders zijn tevreden over de wijze waarop het lesgeven op afstand verloopt, maar toch vrezen ze dat er door de coronacrisis leerachterstanden ontstaan. Dat melden de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) en Ouders en Onderwijs op basis van peilingen die ze hebben uitgevoerd. Van de ouders maakt 40 procent zich voor de langere termijn zorgen over de gevolgen voor de ontwikkeling van hun kind. Welke hiaten gaan er ontstaan? Hoe worden die straks gesignaleerd en welke ondersteuning krijgen kinderen dan? Naast de zorgen over de ontwikkeling van hun kind vragen ouders zich vooral af hoe ze zelf hun werk kunnen blijven doen (39 procent) en hun kind moeten bezighouden nu school en opvang niet doorgaan (33 procent).
Van de schoolleiders in het basisonderwijs denkt driekwart dat een langere periode van afstandsonderwijs leerachterstanden veroorzaakt. Een op de tien scholen heeft er vertrouwen in dat de leerprestaties gelijk zullen blijven of verbeteren. Op 68 procent van de scholen zien schoolleiders dat er leerlingen zijn die juist ook sneller gaan. Verder blijkt uit de peilingen dat 88 procent van de schoolleiders tevreden is over de manier waarop scholen onderwijs bieden op afstand. Van de ouders is 76 procent tevreden. Bij het les geven op afstand gaat het onder meer om telefonisch contact, videobellen en het digitaal controleren van opdrachten.
Sinds uitbraak corona zitten kinderen uur langer voor schermen
Nu de scholen dicht zijn en veel ouders thuis moeten werken, zitten jonge kinderen meer voor de tv of op de iPad. Kinderen van 0 tot en met 6 jaar oud besteden gemiddeld 2,5 uur per dag op beeldschermen. Voor het uitbreken van de coronacrisis een paar weken geleden was dat 1 uur en 45 minuten per dag. Vooral kinderen van 5 en 6 jaar kijken meer naar schermen. Ze doen dit nu gemiddeld 202 minuten per dag, dus bijna 3,5 uur. Een paar weken geleden was dit 117 minuten per dag, oftewel net geen 2 uur. De stijging komt onder meer doordat ze opdrachten van school krijgen die online moeten worden uitgevoerd.
Kinderen kijken ook meer filmpjes. Dat was 84 minuten (bijna 1,5 uur) per dag en is nu gestegen naar 114 minuten (bijna 2 uur) per dag. De tijd die ze besteden aan gamen steeg van 29 naar 40 minuten. Het Netwerk Mediawijsheid heeft de afgelopen dagen onderzoek gedaan onder ouders, onder de naam Iene Miene Media. Zeven op de tien ouders werken thuis terwijl ze tegelijk voor de kinderen moeten zorgen. Veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om schermtijd gaat.
Rode Kruis start gratis online thuiscursus EHBO
Het Rode Kruis komt met een online thuiscursus EHBO. De gratis cursus is bedoeld voor iedereen die op dit moment thuiszit. Belangstellenden kunnen via een laptop of tablet leren hoe hulp te verlenen bij veelvoorkomende situaties. Dat heeft de hulporganisatie dinsdag bekendgemaakt.
‘Nu er veel mensen thuis zijn en wellicht tijd over hebben, is dit een mooi moment om de cursus te volgen. En een ongelukje zal misschien ook nu juist vaker thuis plaatsvinden. De online cursus komt dan goed van pas’, aldus de hulporganisatie.
Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer een slachtoffer in veiligheid brengen, zijn toestand beoordelen, hulpdiensten alarmeren en EHBO verlenen bij brandwonden, huidwonden, bloedingen, verslikken en letsels die worden opgelopen door contact met dieren en planten. Degenen die de cursus hebben doorlopen ontvangen een digitaal bewijs van deelname. De cursus duurt ongeveer anderhalf uur. Op een laptop of tablet komt de cursus het beste tot zijn recht. Aanmelden kan via de website van het Rode Kruis.
Telefoons MIND Korrelatie langer open voor psychische hulp in coronacrisis
De telefonische hulplijnen van MIND Korrelatie blijven sinds maandag langer open. Mensen kunnen voor psychische of psychosociale hulp tot 22.00 bij de organisatie terecht – vier uur langer dan normaal.
Kabinet bespreekt verlenging coronamaatregelen
Het kabinet buigt zich vandaag over de vraag of het gros van de coronamaatregelen wordt verlengd tot na 6 april, en of er wellicht meer moet worden gedaan om de verspreiding van het virus in te dammen. Bronnen in Den Haag zeiden maandag al te verwachten dat een aantal maatregelen ook na 6 april zal gelden. De crisiscommissie van het kabinet komt naar verwachting rond 16.00 uur bijeen. Daar zal ze het nieuwste advies van het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) bespreken, een groep van experts onder leiding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Aan het begin van de avond zal het kabinet Nederland bijpraten over de volgende stappen. Er zal het kabinet veel aan gelegen zijn om hier zo helder mogelijk over te communiceren. De vorige persconferentie, met vier ministers, zorgde voor nogal wat verwarring over de genomen maatregelen. ‘De communicatie had strakker gekund’, erkende Rutte later. Onder andere eet- en drinkgelegenheden en sportclubs zijn vooralsnog tot 6 april gesloten. Hetzelfde geldt voor plekken waar zogenoemde contactberoepen worden uitgeoefend, zoals kappers en massagesalons. Alleen evenementen waarvoor een vergunning nodig is, zijn nu al tot 1 juni van de baan.
Scholen zijn ook ten minste tot 6 april dicht. Of die weer open kunnen, zal afhangen van een wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van het virus onder en door kinderen, dat sinds 19 maart loopt. Als de uitkomsten van het onderzoek er 6 april nog niet zijn, zullen de scholen langer dichtblijven, zei minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vorige week.
Teruglezen: de liveblog van gisteren:
Start liveblog dinsdag 31 maart.