The Passion wordt dit jaar een speciale jubileumeditie. Aantal doden door corona stijgt met 93 naar 864
In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle corona-ontwikkelingen, met name op het gebied van geloof en kerk.
- redactie nd aangepast 17:23

Liveblog gesloten.
‘Binnen een week moeten er 2400 ic-bedden beschikbaar zijn’
Het is de bedoeling dat binnen een week 2400 bedden op de intensive care beschikbaar zijn. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen de NOS. Volgens Gommers is ‘iedereen daar keihard mee bezig’.
Nu is er op de ic’s in het land plek voor ongeveer 1100 coronapatiënten en circa 500 mensen met andere aandoeningen. Het is volgens Gommers wel zaak dat er ook voldoende personeel beschikbaar is.
Gommers vindt het nog moeilijk om te zeggen of de toename voldoende is en hij verwacht niet dat deze week al de zogeheten fase 3 wordt bereikt: daarin worden geen nieuwe patiënten opgenomen die weinig kans hebben om te overleven en een korte levensverwachting hebben. Eerst wordt toegewerkt naar die 2400 bedden.
Koning legt waarschijnlijk wel krans op de Dam op 4 mei
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei een krans bij het nationale monument op de Dam in Amsterdam. Na de twee minuten stilte en het spelen van het volkslied houdt de koning daar een toespraak. Dat verwacht het Nationaal Comité 4 en 5 mei, aldus een woordvoerder maandag.
Dodenherdenking en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei verlopen dit jaar heel anders dan voorgenomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het zouden ditmaal juist heel bijzondere dagen worden, omdat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Het Nationaal Comité verwacht half april te kunnen zeggen hoe 4 en 5 mei nu precies worden ingevuld.
Aantal doden door coronavirus stijgt met 93 naar 864
Het coronavirus heeft al zeker 864 levens geëist in Nederland, een toename van 93 sinds zondag, blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD’en in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.
Kranten en televisie gelden als betrouwbaarste informatiebronnen
Het kabinet verprutst de aanpak van het coronavirus, experts weten niets en de media liegen ‘ons allemaal’ voor. Op sociale media komt je deze beweringen ongetwijfeld tegen, voor de meeste Nederlanders zijn juist de traditionele media, de televisie en kranten, de belangrijkste bronnen van informatie over het coronavirus. In de top drie staan verder de eigen huisarts en websites van de rijksoverheid.
‘Huidige coronamaatregelen ook na 6 april van kracht’
De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Ze verwachten voorlopig geen extra maatregelen.
Hoeveel langer de maatregelen van kracht blijven, is nog onbekend. De crisiscommissie van het kabinet praat daar dinsdag over. Het beraad van meest betrokken ministers gaat daarbij af op het advies van de wetenschappers van het zogeheten OMT. Als die een aanscherping toch nodig vinden, kan dat het kabinet op andere gedachten brengen.
Meer coronabesmettingen vastgesteld in Spanje dan in China
Spanje heeft voor het eerst melding gemaakt van een hoger aantal coronabesmettingen dan China. De autoriteiten in het Zuid-Europese land zeggen dat inmiddels bij ruim 85.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus.
Het aantal coronabesmettingen in Spanje stond zondag nog op 78.797. In China zijn volgens officiële cijfers ruim 81.000 besmettingen met het virus aan het licht gekomen. Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Spanje is inmiddels gestegen naar 7340. Het ministerie van Volksgezondheid meldde maandag dat het afgelopen etmaal 812 coronapatiënten zijn overleden. Dat aantal ligt lager dan de afgelopen dagen. Spanje maakte zondag melding van 838 sterfgevallen.
Onder de mensen bij wie het virus in Spanje is vastgesteld zijn bijna 12.300 zorgmedewerkers, zei het plaatsvervangend hoofd noodsituaties voor de gezondheidszorg, Maria José Sierra, maandag op een persconferentie. Dat komt overeen met ongeveer 14 procent van de 85.195 bevestigde gevallen van het land, ongeveer evenveel als vorige week.
Aartsbisdom Keulen herbergt daklozen en neemt Italiaanse coronapatiënten op
Katholieke ziekenhuizen in aartsbisdom Keulen hebben meerdere Italiaanse coronapatiënten opgenomen. Ook heeft kardinaal Woelki het priesterseminarie opengesteld voor daklozen. De patiënten uit Noord-Italië zullen volgens kardinaal Rainer Maria Woelki in meerdere katholieke ziekenhuizen worden opgenomen.
Vader Bram komt elke dag naar huis om les te geven: ‘Geduld is een vak apart’
De coronacrisis zette het gezinsleven van de familie Quaak even op zijn kop. Inmiddels draait het motortje weer. ‘Het zit niet in een opgeruimd huis en nette kleren. We mogen nog meer onderlinge verbondenheid ervaren.’
Rikko Voorberg: Wat als het drie jaar duurt?
Als het nou geen 3 weken duurt, maar 3 maanden? Niet tot 6 april, maar tot 6 september? Niet tot 2020, maar tot 2023? Of langer? Een onvoorstelbaar idee voor mij, voor de meesten van ons Europeanen. Zou je dan al die tijd verbinding maken met je familie via een schermpje? Weet dat velen van ons als vluchteling dit drie weken, drie maanden, drie jaar of zelfs negen jaren doen, schrijft Rikko Voorberg in zijn column.
Historisch kruis loopt grote schade op tijdens pauselijk urbi et orbi
Het kruis dat in de zestiende eeuw in Rome werd ingezet tegen de pest heeft vrijdag tijdens het uitzonderlijke urbi et orbi-gebed van paus Franciscus grote schade opgelopen.
Enige katholieke kerk in Afghanistan sluit wegens coronavirus
De enige rooms-katholieke kerk in Afghanistan heeft haar deuren gesloten wegens de coronacrisis. Het betreft de kapel in de Italiaanse ambassade in de hoofstad Kabul.
Giro 999 opengesteld voor corona-hulp aan vluchtelingen
In overvolle vluchtelingenkampen kan het coronavirus zich snel verspreiden, en daarom begint Stichting Vluchteling een inzameling. Mensen kunnen geld doneren op Giro 999, dat wordt opengesteld. Bekende Nederlanders als Art Rooijakkers en Waldemar Torenstra roepen het publiek op om geld te geven.
Het nieuwe coronavirus krijgt volgens Stichting Vluchteling ‘de meeste kans in landen waar de gezondheidszorg te wensen overlaat, mensen dicht op elkaar wonen en een zwakkere conditie hebben door ondervoeding en onvoldoende medische zorg’. Naast de inzameling zet Stichting Vluchteling zelf ook alvast wat van haar eigen geld opzij. Dat is bedoeld voor ‘levensreddende medische zorg voor hulpoperaties’ in Griekenland, Curaçao, Irak, Nigeria en de Democratische Republiek Congo.
The Passion wordt een speciale jubileumeditie: ‘Geef mij nu je angst’
Op Witte Donderdag, 9 april, komen de omroepen EO en KRO-NCRV & producent Mediawater met een actuele en aangepaste versie van The Passion. Zonder live band en zonder publiek. Maar met een online processie, een live vertelling afgewisseld met indrukwekkende scenes en liedjes uit de afgelopen negen edities en het bekende Passion-kruis. Verteller Johnny de Mol brengt live het paasverhaal anno nu en verslaggever Anne-Mar Zwart doet bij het bekende verlichte kruis live verslag van de virtuele processie bij het verlichte kruis, waar iedereen thuis bij kan aansluiten.
‘Het verhaal sluit zo goed aan bij alle gevoelens die er nu spelen: angst en verdriet; maar ook geloof, hoop en liefde’, zegt verteller Johnny de Mol. ‘Ook kunnen veel kijkers hun hart ophalen aan fragmenten uit eerdere edities met hun favoriete artiest, hun mooiste lied of mooiste scene.’
3FM komt met extra Serious Request voor coronacrisis
Radiozender NPO 3FM komt met een extra editie van Serious Request om geld in te zamelen voor het Rode Kruis, dat hulp biedt tijdens de coronacrisis. 3FM Serious Request: Never Walk Alone wordt gehouden van 13 tot 18 april. 3FM-dj’s gaan zich 24 uur per dag inzetten, onder andere door tegen betaling verzoekplaten van luisteraars te draaien. Normaal is Serious Request in december en lopen dj’s door het land om geld op te halen, maar vanwege de coronamaatregelen blijven zij nu in de studio. De dj’s tijdens Never Walk Alone zijn Sander Hoogendoorn, Timur Perlin, Frank van der Lende en Eva Koreman. Elke dj-shift duurt zes uur. Sander Hoogendoorn trapt maandag 13 april (tweede paasdag) af van 06.00 tot 12.00 uur. Na hem is Timur Perlin van 12.00 tot 18.00 uur te horen. De avonduren zijn voor Frank van der Lende en Eva Koreman, van 18.00 uur tot 00.00 uur. In de nacht presenteren verschillende 3FM-dj’s.
Luisteraars kunnen geld doneren wanneer ze een liedje aanvragen voor bijvoorbeeld iemand die ziek is, thuis werkt of onder zware omstandigheden in de zorg. Het Rode Kruis zet zich met veel vrijwilligers in om ondersteuning te bieden tijdens deze noodsituatie. De hulpverleners helpen in heel Nederland zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en huisartsenposten. Ze vervoeren patiënten, houden overbelaste voedselbanken draaiende en verzorgen de coronapatiënten die worden opgevangen in hotels verspreid over het land. Ook coördineert het Rode Kruis de inzameling van beschermingsmiddelen, zoals brillen, maskers en handschoenen, zodat het zorgpersoneel veilig kan blijven werken.
Religieuze leiders spreken videoboodschap in
‘Juist nu er fysiek afstand moet worden genomen, is het cruciaal om geestelijk tot elkaar komen’. Dat is de boodschap van 13 prominente levensbeschouwelijke leiders, van islam tot christendom, van jodendom tot humanisme. In de video genaamd ‘Samen in Vertrouwen’ parkeren zij de onderlinge verschillen om eensgezind de samenleving van geestelijke zorg te voorzien. Ze werken toe naar een nationaal bezinningsmoment medio april.
IZB komt met tips voor telefonisch ouderenpastoraat
Ambtsdragers en vrijwilligers krijgen hulp bij het voeren van pastorale gesprekken met ouderen via de telefoon. Nu pastorale bezoeken door de coronacrisis niet doorgaan, worden gesprekken met oudere gemeenteleden telefonisch gevoerd. De missionaire organisatie IZB komt daarom met adviezen en inhoudelijk materiaal om te gebruiken bij telefonisch ouderenpastoraat.
Speciale ‘corona-lijn’ voor ouderen met migratieachtergrond
Ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag bellen met een speciale hulplijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De telefoonlijn is bedoeld voor vragen over het coronavirus, maar staat volgens de initiatiefnemers ook open voor ‘gewoon’ een praatje. De ouderen worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben.
Een algemene ‘corona-lijn’ voor senioren werd al op 16 maart gelanceerd door de ouderenorganisatie. ‘Het is mooi dat we mensen zo kunnen helpen of doorverwijzen’, zegt Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB. ‘En in deze tijd van het coronavirus, waarin senioren een risicogroep vormen, is het van belang dat alle senioren in Nederland de informatie krijgen die ze nodig hebben of hun vragen kunnen stellen. Dus ook senioren met een migratieachtergrond’. De hulplijn (030-3400600) is een initiatief van KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM).
Hoe praat je met kinderen over God te midden van de coronacrisis? ‘Je handelen zegt nu meer dan woorden’
Het duiden van het coronavirus is ook volgens Bram de Muynck, bijzonder hoogleraar christelijke pedagogiek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn, nu niet de grootste prioriteit voor kinderen.
De Watersnoodramp van 1953 en haar boodschap voor de coronacrisis
Dit is een preek die prof. Heiko Miskotte op de zondag na de Watersnoodramp van 1953 hield. Deze preek is pas onlangs gevonden en niet eerder gepubliceerd. Zij heeft ook in coronatijden iets te zeggen.
Verplegers maken zich zorgen over tekort aan beschermingsmiddelen
Medewerkers van Lelie zorggroep maken zich zorgen over het landelijke tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. De boodschap aan minister Hugo de Jonge: neem de regie bij het verdelen van de landelijke voorraad.
Meldpunt voor zorgmedewerkers om tekort aan beschermingsmiddelen
De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 heeft een meldpunt gelanceerd voor zorgmedewerkers om het tekort aan beschermende middelen in kaart te brengen. Vanuit het hele land komen signalen binnen dat er bijvoorbeeld onvoldoende mondmaskers zijn ter bescherming tegen het coronavirus, aldus NU’91. Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen online een enquête invullen die ‘inzichtelijk moet maken waar de problemen zitten’. Tot 2 april kunnen zorgmedewerkers die enquête anoniem invullen. NU’91 gaat de resultaten voorleggen aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tijdens een overleg dat donderdag plaatsvindt.
In Nederland is net als in veel andere landen een tekort ontstaan aan beschermende middelen Door het coronavirus dat wereldwijd om zich heen grijpt is de vraag naar die producten groot. Zaterdag nog ontving Nederland van China een zending mondmaskers, maar het ministerie van VWS keurde die af. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onvoldoende. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd. Er zijn niet alleen te weinig mondmaskers. Zo is in Nederland ook een tekort ontstaan aan beademingsapparatuur.
Extra geld nodig voor noodhulp na coronacrisis
Naast extra geld voor noodhulp aan ontwikkelingslanden is ondersteuning nodig voor lokale organisaties om zo de hulp na de coronacrisis veilig te stellen, stelt de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking.
Curaçao in lockdown vanwege coronavirus
De zaterdag ingestelde avondklok op Curaçao is een dag later omgezet in een permanente lockdown van het eiland. Per direct mogen mensen alleen nog naar buiten in noodgevallen of om boodschappen te doen. Alle bedrijven moeten dicht blijven, op supermarkten, bouwmaterialenwinkels, toko’s, apotheken en pompstations na. Dat meldt het Antilliaans Dagblad.
Wie toch de straat op gaat zonder goede reden, riskeert een hoge boete. De maatregelen gelden voor minimaal twee weken. Reden voor de strengere maatregelen is volgens de Antilliaanse krant het vermoeden dat er een eerste lokale besmetting is vastgesteld. Daarmee wordt in de ogen van de autoriteiten het gevaar op verspreiding van het longvirus groter. Volgens minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao zijn er uitzonderingen op de lockdown, namelijk voor mensen met vitale beroepen. Het gaat om politie, artsen, verpleegkundigen, beveiligingsbedrijven en journalisten.
Grote rust in bossen en op de stranden. ‘Het beeld is heel anders dan vorige week’
Nederlanders hebben afgelopen weekend gehoor gegeven aan de dringende oproep van het kabinet de coronamaatregelen in acht te nemen.
Aantal nieuwe besmettingen in China blijft dalen
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is wederom gedaald. De autoriteiten maakten maandag bekend dat in 24 uur tijd bij 31 mensen is vastgesteld dat ze het longvirus hebben. Dat waren er een dag eerder nog 45. Er zijn vier mensen overleden, allen in de provincie Hubei waar de virusuitbraak begon. In totaal zijn nu 3304 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, 81,470 Chinezen zijn geïnfecteerd geraakt. Ruim 75.000 van hen zijn inmiddels genezen verklaard.
China gold voorheen als het epicentrum van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt van de pandemie is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten. De Chinese overheid wil voorkomen dat mensen die besmet zijn geraakt in andere landen het virus weer meenemen. Daarom is het internationale vliegverkeer aan banden gelegd. Luchtvaartmaatschappijen hebben opdracht gekregen minder internationale vluchten uit te voeren en veel buitenlanders komen het land niet meer in.
Teruglezen: de berichten in de liveblog van gisteren:
Start liveblog maandag 30 maart.