Luister naar

Eerste digitale huisartsenpost voor corona van start

Nieuws
Om de werkdruk bij de huisartsenpost te verlagen, begint Huisartsenpost Eemland in Amersfoort vandaag als eerste een digitaal spreekuur over het corona-virus. Andere huisartsenposten kunnen het voorbeeld relatief snel volgen, verwacht medisch directeur en huisarts Dianne Jaspers.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 17 maart 2020 om 16:30
Afbeelding
beeld anp / bas Czerwinski

Amersfoort

De online hulpverlening die Spreekuur heet, is sinds 9 maart getest. Inmiddels zijn ruim 140 patiënten digitaal geholpen. Het risico op besmetting in de post wordt op deze manier verkleind, legt medisch directeur en huisarts Dianne Jaspers uit. En doordat er een voorselectie aan de poort plaats heeft op corona, blijft meer tijd over voor niet-corona gerelateerde klachten als huidinfecties, wonden en blaasontstekingen, is de verwachting.

digitaal consult

Zo’n 350.000 inwoners in de regio Eemland (Amersfoort en Barneveld) kunnen ‘s avonds en in het weekend een digitaal consult aanvragen via de website spreekuur.nu van de huisartsenpost. In een beveiligde omgeving vullen ze een reeks vragen in, die volgens de huidige medische standaarden zijn goedgekeurd. Ook kunnen foto’s en video’s worden meegestuurd, bijvoorbeeld van een ontstoken keel. 

‘Dit scheelt een heleboel werk voor de huisarts en de triagist’, meldt Jaspers. Na het invullen krijgt een huisarts die verbonden is aan de post de informatie digitaal binnen en kan deze het consult via een chat of videogesprek afhandelen. ‘Ook wordt automatisch een samenvatting daarvan in het elektronisch patiëntendossier opgenomen. Als er sprake is van zeer urgente spoed, dan krijgt een patiënt het advies naar een spoedlijn te bellen.’ 

De kosten van het digitaal consult worden door de zorgverzekeraar van de patiënt betaald. De werkdruk door corona-consulten is in Amersfoort afgelopen weken met zo’n 12 procent toegenomen. ‘Dat valt nu nog mee, maar de druk kan per dag verschillen. We moeten juist nu zuinig zijn op mensen en middelen, zo’n digitaal consult kan daarbij helpen.’

ontwikkeling

De huisartsenpost is de eerste post in Nederland die digitaal bereikbaar is én tegelijkertijd online consulten afneemt. Huisartsenpost Eemland werkte bijna een jaar aan de ontwikkeling ervan. Aanvankelijk was het bedoeld om allerlei klachten - bijvoorbeeld sportblessures - alvast te inventariseren, maar de coronacrisis heeft de uitrol versneld, bevestigt Jaspers.

Nederland telt op dit moment 104 huisartsenposten, verdeeld in regio’s. Volgens de directeur is het Amersfoortse systeem ‘technisch gesproken’ snel in te voeren in andere regio’s in Nederland. ‘Je moet wel je logistieke proces erop afstemmen en huisartsen een dagdeel trainen, maar binnen twee weken kan het dan operationeel zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De VerradersRTL 4, 20.00-21.35 uur

Afbeelding

Onderwijsminister geeft toe dat hij verkeerde indruk heeft gewekt van Gomarus College

Onderwijsminister Dennis Wiersma wekte deze week onbedoeld de indruk dat het gereformeerde Gomarus College homoseksualiteit afwijst, zo geeft hij nu zelf toe.

Afbeelding

Regering wil antisemitisme bestrijden, maar komt nog niet met meer geld over de boeg

Het kabinet steunt vrijwel alle voorstellen die VVD en ChristenUnie doen om antisemitisme te bestrijden, maar moet nog besluiten of er ook meer geld naar de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding gaat.

Afbeelding

Psychiaters: spijt van omgang met lhbt+-personen. 'We hopen dat het mensen kan helpen bij het verwerken van trauma's'

Nederlandse psychiaters hebben spijt van de manier waarop de beroepsgroep vroeger omging met lhbt+-personen. Zij werden tot ver in de vorige eeuw psychisch ziek verklaard en ondergingen gruwelijke 'behandelingen' zoals castratie.

Afbeelding

Minister wijst Kamerleden niet terecht na politieke inbraakpoging bij de verkeerde Gomarus-school

Linkse Kamerleden verwarren het Gomarus College in Groningen met de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. En onderwijsminister Wiersma legt het niet uit wat het verschil is tussen twee christelijke schoolrichtingen.

Afbeelding

Je kind corrigeren met een tik? 'In de Bijbel staat: 'Wie zijn kind liefheeft, kastijdt het''

Het is voor veel ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar het zin in heeft.’ Volgens sommigen is een corrigerende tik dan een prima opvoedmethode, anderen vinden het kindermishandeling.