Luister naar

Geen kerkdiensten, culturele evenementen en voetbalwedstrijden. Maar scholen blijven open

Nieuws
Nederland valt stil, na het dringende advies van het kabinet om evenementen met meer dan honderd personen af te gelasten. Kerkdiensten gaan zondag bijna nergens door of worden met een klein groepje gehouden en via internet uitgezonden.
redactie nd
donderdag 12 maart 2020 om 23:03
Ook het gebouw van de Tweede Kamer is gesloten voor bezoekers.
Ook het gebouw van de Tweede Kamer is gesloten voor bezoekers. beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

Moskeeën houden vandaag hun deuren gesloten; culturele evenementen zijn geannuleerd.

Basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs blijven wel open. Hogescholen en universiteiten hebben hun colleges stilgelegd. Werknemers is gevraagd zo veel mogelijk thuis te werken. Premier Mark Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd dit soort uitjes over te slaan.

Ook kerken vallen onder het advies om niet met meer dan honderd mensen samen te komen. De meeste kerken geven daaraan gehoor. Premier Rutte riep kerken op creatief te zijn en diensten te streamen. Dat lijkt massaal te gaan gebeuren. De EO zendt de komende weken elke zondagmorgen een televisiekerkdienst uit op NPO 2. ‘We willen mensen in de gelegenheid stellen samen een kerkdienst te beleven’, zegt EO-directeur Arjan Lock. De tv-kerkdienst bestaat uit een bijbellezing, gebed, enkele liederen en een overdenking.

Aanstaande zondag komt de dienst vanuit de kapel van het hoofdkantoor van het Protestantse Kerk in Nederland met scriba René de Reuver als voorganger. ‘Samen met de protestantse kerken in Nederland kijken we hoe we de komende weken invullen’, zegt Lock. ‘Natuurlijk willen we in deze diensten ook bidden voor mensen die kampen met het coronavirus of met de angsten die het virus meebrengt.’

Donderdag was bij 614 mensen in Nederland het coronavirus vastgesteld. Het aantal steeg met 111, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het cijfer drukt alleen het aantal patiënten uit bij wie een test op het virus een positief resultaat gaf. Het werkelijke aantal besmettingen is onbekend, want lang niet iedereen die het virus vermoedelijk heeft opgelopen wordt nog getest. Het aantal doden staat op vijf.

Ira Helsloot, hoogleraar Bestuur en Veiligheid, is blij dat het kabinet zich baseert op de wetenschap. ‘Dat is in Italië bijvoorbeeld veel minder het geval; daar gaan bestuurders verder. De economische schade zal daar dan ook veel groter zijn. Het is goed dat de scholen hier openblijven; we leggen vooral de leuke dingen stil. Het idee hierachter is, zo gok ik, het voorkomen van een piekbelasting in de zorg.’

scholen sluiten

Tweede Kamerleden vragen zich af of de maatregelen wel ver genoeg gaan. Het landelijke Outbreak Management Team, een team van deskundigen op het gebied van epidemieën, noemde mogelijke vervolgmaatregelen als het stoppen van vluchten uit risicogebieden als Iran en Italië. Volgens premier Rutte neemt het kabinet waarschijnlijk vandaag die maatregel.

Kamerleden stelden donderdag in een debat ook vraagtekens bij het openhouden van scholen. ‘We krijgen tientallen mails van mensen die hier woest van zijn en niets van begrijpen’, zegt PVV-leider Geert Wilders. Kamerleden wijzen op Frankrijk, dat vanaf maandag alle scholen sluit. ‘Waarom doet Nederland dat niet?’ wilde SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij weten.

Rutte zei dat er momenteel geen medische reden is om scholen te sluiten. ‘Er is weinig kans op besmetting, terwijl de praktische gevolgen van sluiting erg groot zijn.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.