D66 en ChristenUnie eisen hulp voor 2500 jonge vluchtelingen

Den Haag
Nederland moet de Griekse regering helpen deze kinderen naar een beschermde locatie op het vasteland over te brengen, vindt Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. De partijen dienen donderdag tijdens een debat over het vluchtelingenbeleid een motie in. ’Dit is voor ons een eerste stap. Voor deze eis krijgen we de handen op elkaar,’ verwacht hij.
Ook wil Voordewind dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) direct op zoek gaat naar meer draagvlak bij andere Europese lidstaten voor humane opvangmogelijkheden in Europa. De twee regeringspartijen hadden het liefst een deel van de kinderen naar Nederland gehaald, net zoals vijf andere Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal, Finland) hebben besloten. Daarvoor was echter geen steun in de Kamer. Volgens staatssecretaris Broekers doet Nederland ‘niet mee aan ad-hocoplossingen’. De situatie voor de kinderen op de eilanden is ‘heel zorgelijk’, aldus Broekers. Maar ze wil alleen meewerken aan opvang van vluchtelingen als alle EU-lidstaten meedoen en er een structurele oplossing wordt gevonden. Nederland heeft volgens de staatssecretaris al veel vluchtelingen opgenomen. Farid Azarkan (Denk) vindt dat het kabinet ‘de kinderen in de kou laat staan’ en SP’er Jasper van Dijk noemt het beleid ‘beschamend’.
Het kabinet biedt Griekenland wel extra hulp aan voor de opvang van migranten en vluchtelingen. Recent heeft Nederland twee vrachtwagens met generatoren, kussens, tenten en nooddekens aan Griekenland geleverd. Ook gaan zes Nederlanders helpen bij de grenscontroles en de opvang van migranten en vluchtelingen op de eilanden. Verder wordt nog gekeken naar de inzet van een marineschip.
gemeenten
Woensdag riep de Raad van Kerken de regering op de alleenreizende vluchtelingenkinderen in Griekenland, een veilige plek in Nederland te geven. Daarmee schaart de raad zich achter de oproep van vluchtelingenorganisaties om vijfhonderd jonge vluchtelingen naar Nederland te halen. ‘Wegkijken kan en mag niet’, vindt Raad van Kerken-voorzitter Geert van Dartel. ‘De beelden van ontredderde mensen in het niemandsland tussen Turkije en Griekenland zijn schokkend en verbijsterend. De Europese normen en waarden staan op het spel.’
Zestien Nederlandse gemeenten hebben inmiddels aangegeven wel vluchtelingenkinderen te willen opvangen. Leiden liet als eerste weten 25 kinderen te willen opvangen. Volgens wethouder Marleen Damen is de tijd van vergaderen voorbij. ‘Wij kunnen jaren praten, maar daar is geen kind mee geholpen. Het is tijd om over te gaan tot concrete actie. Wij leveren als stad ons aandeel.’ Ook steden als Utrecht, Groningen, Amsterdam Den Haag, Nijmegen en Zwolle verklaarden zich bereid minderjarige vluchtelingen op te vangen.
Het aantal vluchtelingen aan grenzen van de Europese Unie groeit intussen. Duizenden mensen hebben Turkije verlaten sinds dat land de grens heeft opengezet. ‘Tot de EU aan al onze eisen omtrent vrij verkeer van goederen en personen voldoet en betere financiële hulp aanbiedt, houden wij de grenzen open’, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan woensdag. <