Luister naar

Biefstuk blijkt het allerslechtst voor het klimaat

Nieuws
Wie klimaatbewust wil eten, schrapt biefstuk van het menu. Bij de productie van 1 kilo rundvlees komt zo’n 24 kilo broeikasgas vrij.
Mac van Dinther
dinsdag 10 maart 2020 om 09:14
Biefstuk op het menu.
Biefstuk op het menu. beeld anp / Remko de Waal

Arnhem

Dat is bijna tien keer zoveel als bij de productie van een vegetarische vleesvervanger. Als er toch dier op tafel moet komen, dan zijn vis en kip de meest klimaatvriendelijke opties.

Dat valt op te maken uit de dinsdag gelanceerde DierenwelzijnsCheck, een initiatief van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier & Recht. Voor de DierenwelzijnsCheck is de CO2-uitstoot berekend van ruim tweehonderd dierlijke producten – vlees, kaas, eieren – en vleesvervangers. Aan de hand daarvan is een ranglijst gemaakt van klimaatvriendelijk eten op een schaal van 1 tot 10.

Plantaardige vleesvervangers zoals falafel (van kikkererwten) en Quorn (gemaakt op basis van een schimmelcultuur) staan bovenaan de lijst van producten met de minste klimaatbelasting (2,5 kilo broeikasgas per kilo product). Vissen en schelpdieren zoals haring, makreel, sardines, oesters en mosselen krijgen ook een 10 met een broeikasgasuitstoot van slechts 1,4 (mosselen) tot 2,6 kilo (sardines).

Eieren en kip scoren relatief gunstig met een broeikasgasuitstoot van 4,5 respectievelijk 6,4 kilo. Varken (9 tot 10 kilo broeikasgas per kilo vlees) belast het klimaat zwaarder, rundvlees draagt verreweg het meeste bij aan de opwarming van de aarde. Bij de productie van 1 kilo rundvlees uit Zuid-Amerika komt 66 kilo broeikasgas vrij, voor een kilo Nederlands rundvlees wordt 24 kilo broeikasgas uitgestoten.

Vlees vervangen door kaas helpt het klimaat niet echt vooruit. De productie van een kilo belegen kaas brengt 8 kilo broeikasgas in de lucht. Minder dan varkensvlees, maar meer dan kip.

De KlimaatCheck is een aanvulling op de vorig jaar gepubliceerde DierenwelzijnsCheck. ‘Klimaat wordt steeds belangrijker’, zegt woordvoerder Laura Polderman. ‘We hopen dat we hiermee mensen ertoe aanzetten na te denken over de klimaatbelasting van vleesconsumptie.’ Voedselproductie is wereldwijd verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen. Het produceren van vlees, zuivel en eieren neemt hiervan het leeuwendeel voor zijn rekening. Voor Europa is dat 83 procent.

Wat dierenwelzijn betreft zijn er grote verschillen tussen regulier en biologisch vlees. Maar voor de klimaatbelasting maakt dat niet uit. Omdat biologische varkens langer leven en meer ruimte krijgen belasten ze het klimaat zelfs iets zwaarder (10,3 kilo broeikasgas per kilo vlees) dan reguliere varkens (9 kilo broeikasgas).

fabeltje

De DierenwelzijnsCheck rekent wel af met het fabeltje dat plofkip beter voor het milieu is dan biologische kip. Reguliere kip wordt gevoerd met soja uit Zuid-Amerika, legt Polderman uit. Daarvoor worden regenwouden gekapt. Reken je dat mee, dan valt biologische kip qua klimaatbelasting zelfs iets gunstiger uit dan gewone kip. Soja voor biologische kippen komt vooral uit de VS en China. Daarvoor worden geen bossen gekapt.

Bij de berekening van de broeikasgasuitstoot van rundvlees is uitgegaan van vleeskoeien. Vlees van melkkoeien scoort veel beter: ruim 9 kilo CO2 per kilo vlees, vergelijkbaar met varken. Dat komt doordat de uitstoot van deze koeien wordt uitgesmeerd over hun melkproductie. Vlees van melkkoeien wordt vaak verwerkt in gehakt, hamburgers en worst.

Wie zich voor een jaar vleesvervangers eten denkt te kunnen belonen met een weekendje New York, bewijst het klimaat overigens geen dienst. Volgens MilieuCentraal stoot zo’n vliegtrip 1,74 ton broeikasgas uit. Dat is evenveel als de uitstoot van 72 kilo rundvlees, oftewel een jaar lang elke dag een biefstuk van twee ons. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’