Luister naar

Woord en Daad verzoekt ChristenUnie en SGP tegen CETA te stemmen

Nieuws
Woord en Daad heeft in een brief de ChristenUnie en de SGP verzocht zich te bezinnen op het CETA-handelsverdrag met Canada. De christelijke hulporganisatie vreest dat investeerders grote schadeclaims zullen indienen – in de toekomst mogelijk ook in ontwikkelingslanden.
dinsdag 11 februari 2020 om 21:42 aangepast 07:45
Premier Mark Rutte en de Canadese minister-president Justin Trudeau.
Premier Mark Rutte en de Canadese minister-president Justin Trudeau. beeld anp / Jerry Lampen

Den Haag

Woord en Daad maakt zich zorgen over een arbitragesysteem dat voor het handelsverdrag is ontworpen. Daarmee kunnen buitenlandse investeerders de regering van een land aanklagen, bijvoorbeeld als nationaal beleid tegen CETA ingaat. Als dat systeem in de toekomst vaker wordt gebruikt bij verdragen kan dat in ontwikkelingslanden ten koste gaan van mensenrechten, vreest de hulporganisatie.

Kamerleden debatteren vandaag over CETA, het verdrag tussen de EU en Canada. Veel hangt af van de ChristenUnie, de enige coalitiepartij die nog niet overtuigd is van het verdrag. Als de partij tegenstemt, wordt het verworpen. Als de Tweede Kamer het verdrag toch goedkeurt, gaat CETA naar de senaat. Daar kan de SGP-stem doorslaggevend zijn. Maar de partij maakt zich grote zorgen om Nederlandse boeren. ‘Die moeten straks opboksen tegen hun collega’s in Canada, waar de regels veel soepeler zijn. Er moet wel heel veel gebeuren, willen wij voor dit verdrag stemmen’, aldus SGP-Kamerlid Chris Stoffer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.