Luister naar

Zondag op tv: Wie zijn de bouwvakkers?

Recensie
‘Meer bouwen’ wordt vaak genoemd als oplossing voor het woningtekort in Nederland. Wie zijn de mensen die ‘op de bouw staan’? Documentairemaker Geertjan Lassche geeft een inkijkje in deze wereld met Jongens van de Bouw.
Jasper den Boon Jasper den Boon
zaterdag 14 december 2019 om 03:00 aangepast 09:52
Afbeelding
beeld bnnvara

‘Mogge’, klinkt het nog voor vijven in de auto van bouwvakker Henry. Hij staat om 4.37 uur op en zit om 4.41 uur in de auto. Zo’n twee uur later is hij vanuit het Overijsselse Genemuiden in Rotterdam aangekomen, met een aantal collega’s die hij onderweg oppikt. Op deze manier gaan ze al bijna negentien jaar naar diverse klussen. ‘Ruzie hebben we nooit, maar als de druk hoog is, vallen er soms woorden.’

En de druk is hoog bij deze klus. Aannemer Heijmans bouwt een woontoren in Rotterdam. De gestelde deadline van 22 maanden blijkt te scherp gesteld. Om iets te kunnen verdienen aan deze klus moet er dus worden doorgewerkt. De kijker krijgt een rauw, humoristisch en soms emotioneel beeld voorgeschoteld van dit werk.

Hoe zwaar het is om in de bouw te werken, valt het meest op bij Gerrit. Op zijn 57e weet hij al dat hij het niet tot zijn 67e gaat volhouden. Slijtage aan de onderrug speelt hem parten. Ook het psychologische aspect van het werk wordt zichtbaar. Depressies, ernstige ziektes en overlijdens worden besproken. Maar ook de mooie kant van het leven passeert. Zo is werkvoorbereider Carel in de wolken over zijn Thaise vriendin en mag iedereen dat weten.

Op de bouwplaats vallen de verschillende nationaliteiten op. Veel Oost-Europeanen, maar ook Spanjaarden, Turken, Engelsen en Syriërs werken mee aan de nieuwe toren. ‘Die Turkse steigerbouwers zijn goed volk’, meent de groep uit Genemuiden. ‘Maar ik stem wel Wilders. Hij heeft echt geen hekel aan alle buitenlanders, wel aan de moslims.’ De muziek op de werkplaats is monocultureel: Nederlandstalig.

Tussen de ontboezemingen en het sigaretten roken van de bouwers door verrijst de woontoren in hartje Rotterdam. Vanuit de hijskraan van Hans is het uitzicht over de stad prachtig. Tegelijkertijd is hij zich bewust van zijn verantwoordelijkheid. ‘Als ik een foutje maak, kan dat grote gevolgen hebben.’ De realistische no-nonsensehouding komt bij veel mensen in de documentaire terug. De portier, Leon, heeft een centrale rol in de documentaire met zijn assistent Mehmed. Leon voorziet Mehmed van veel adviezen. ‘Je mag wel aardig doen, maar je hebt hier geen vrienden. Op de bouw moeten ze naar je luisteren.’

Hoofduitvoerder Stan stuurt vanuit de keet het project aan. Regelmatig zit hij met de handen in het haar over de opgelopen vertraging van anderhalve maand. ‘Ik doe dit voor de jongens die komen om een boterham te verdienen. Het gaat niet om het gebouw, dat vergeet je na een paar jaar. Dan zitten we ongetwijfeld weer in een nieuwe ratrace.’

2Doc: Jongens van de Bouw, bnnvara, npo 2, 20.25-22.00 uur.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.